Jak cvičit, aby klouby netrpěly

Bolest kloubů trápí mnoho lidí. S věkem se navíc potíže s klouby zhoršují. Zvětšující se bolest a potíže jsou důvodem, proč většina lidí přestane sportovat. Jak tedy být fit s bolavými?

Našim kloubům, zejména kolenním, nejvíce škodí sporty vyžadující náhlá zastavení, změny směru, skoky a tvrdé dopady, jako je tenis, fotbal či basketbal. Při cvičení jsou to cviky na nohy, jako jsou hluboké dřepy, výpady, výskoky či leg přes, což je na kolena až trojnásobná zátěž. Bolesti a zranění kloubů neznamenají, že se musíte nadobro vzdát sportu a pohybu. Jsou sporty, které se podílejí na jejich posílení a dokonce působí jako prevence před zánětem kloubů. Je to třeba jízda na kole nebo plavání.

Jak správně běhat

I joggingem a běháním se můžete dopracovat ke zdravým kloubům, pokud jde o pomalý běh na kratší vzdálenosti. Posílíte kosti a klouby, dodržíte-li zásady zdravého běhání. Neběhejte na tvrdém povrchu a volte měkčí terén tlumící většinu nárazu dopadu a šetřící klouby. Na běžeckých botách nešetřete a investujte do podpory a dostatečného tlumení. Správná vložka do bot je vyrobená na míru a koriguje odchylky při došlapu. Běhejte pomaleji, neprodlužujte kroky a soustřeďte se na jejich frekvenci. Před běháním i po něm se nikdy nezapomeňte protáhnout.

Cviky, při kterých nebolí klouby

Dělejte zdvihy na špičkách. Stoupněte si na okraj schodu na špičky a zvolna snižujte paty pod úroveň schodu. Vraťte se zpět na špičky a opakujte. Posílíte lýtka i rovnováhu. Poloviční dřepy neboli squaty nezatěžují kolena, posilují zadek a stehna. Postavte se do pozice jako při dřepu, dolů klesejte jen do polohy pravého úhlu, kdy kluby nebolí. Narovnejte se do výchozí polohy a opakujte. Nůžky dělejte v leže na zádech, ruce dejte podél těla, zdvihněte nohy mírně nad podlahu, roztáhněte je a křižmo s nimi kmitejte, vždy jednou nohou nad druhou. Posílíte břicho a boky.

Potřebná výživa kloubů

Zvýšená fyzická zátěž kloubů potřebuje výživu. Vyvážená strava je výborná, ale nedostatečná. Dodávejte kloubům kolagen a alespoň jednou do roka si dejte tříměsíční kúru kolagenovými preparáty. Zvyšte příjem hořčíku, vápníku a křemíku. Vyhýbejte se sladkostem a alkoholu. Škodí slinivce, výrazně se podílející na vylučování trávicích enzymů a vstřebávání živin, jenž se vstřebají a které se také vyloučí ven.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient