Kolik, kde, jak a z čeho spořit na důchod

Už dnes si celá řada seniorů stěžuje, že jim stát vyplácí příliš nízký důchod a nedokážou z něj vyžít. Mnozí důchodci se již dnes pohybují na hranici chudoby.

Pro dnešní mladou generaci je to jasný vzkaz nespoléhala jen na stát a začít si na penzi spořit co nejdříve. Pokud chceme mít při dosažení důchodového věku uspořený třeba 1 000 000 korun, což není nijak moc, je třeba si spořit asi 1/10 příjmů od chvíle, kdy začneme vydělávat. Čím později začneme spořit, tím vyšší by měly být částky. Většina mladých si ale na důchod nespoří.

Kde vzít a nekrást

Mladí lidé nemají dost peněz. Začínají pracovat, zakládají rodinu, mají hypotéky na bydlení. Na penzi často vůbec nemyslí a mají dojem, že je to neuvěřitelně daleko. Jenže čas letí. Nejčastějšími střadateli na penzi jsou lidé starší 50 let. Najednou je důchodový věk blízko a nemají dost našetřeno. Na důchod od státu musejí mít dnes důchodový věk a splněných 35 let důchodového pojištění. Pokud vydělávali 20 000 korun čistého a stát jim dá 40 % z této sumy, asi z toho nevyžijí. Proto narychlo spoří.

Začněte počítat

Chcete mít tedy 1 milion. Pokud se dožijete vysokého věku a v důchodu strávíte třeba 20 let, z milionu korun můžete měsíčně využívat cca 4 166 korun a to není moc. Pokud stát přestane penze zcela vyplácet, musíte mít alespoň 3 miliony korun. Kolik bude v té době co stát, nikdo neví. Počítejme ale s milionem. Pokud byste si chtěli bez úročení odkládat stranou 1 000 korun měsíčně, je to 1 000 měsíců 83 let. Musíte tedy zvolit spořicí produkt, kde se vám peníze zhodnotí a bude vám přispívat i stát.

Kde a jak

Jedním z nejoblíbenějších spořících produktů na důchod je známé doplňkové penzijní spoření, dříve to bylo penzijní připojištění. Využívá ho velké množství lidí zejména kvůli státnímu příspěvku. Řada zaměstnavatelů pracovníkům v současné době také určitou částku ke spoření přidá. Pokud si uložíte alespoň 1 000 korun měsíčně, stát vám přidá 230 korun. Na spoření se vztahuje i úrok. Výše zhodnocení záleží na investiční strategii fondu a každý rok se mu jinak daří. Transformované fondy v poslední době vydělaly v průměru 0,8 %. Spořit pak musíte až do dosažení důchodového věku.

Předčasný důchod

Pokud budete chtít odejít do tzv. předčasného důchodu, můžete místo penze využít tyto naspořené peníze. Od 30 let věku stačí ukládat měsíčně 1 000 korun. Od 40 let věku musíte ukládat 2 000 korun. Pokud je vám 50 let a více, musíte si spořit minimálně 4 000 korun měsíčně. Kdo nechce být vázaný penzijním spořením, které lze vybrat až při dosažení důchodového věku, dnes volí často třeba spořicí účet, který v současné době není moc výnosný. Zaměstnavatel ani stát tam nepřispívá a některé typy účtů mají omezené maximální výše částky. Pak úrok klesne. Dnes jde o úročení v desetinách procent. Výhledy na důchod nejsou nijak růžové. Je ale třeba se k tomu stavět čelem a nějak to řešit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient