Od kosy k robotické sekačce

trávník

Vzpomínám, že jsem jako malý vydržel sledovat dědu celé hodiny, jak kosí trávu. Byl to takový jeho rituál. Jakmile vyšlo slunce nad obzor, oblékl si svou kostkovanou košili, vyhrnul rukávy, napil se černé kávy, nasadil si slamák, popadl pověšenou kosu a vyrazil na zahradu. Zahrada byla dost velká, sekání mu trvalo čtyři dny a než shrabal, mohl začít se sekáním znovu. Tehdy mě fascinoval klid, který z dědy vyzařoval. Vůbec se nerozčiloval, naprosto splynul s přírodou, jejím rytmem a prostě jen sekal. Každý večer pak se zapálenou dýmkou kosu brousil a klepal. Vždycky mi u toho vyprávěl historky z jeho mládí. Miloval jsem ty večery. Když děda umřel, byl jsem na škole, zahrada zarůstala a chátrala, stejně jako chalupa. A já se těšil, že jednou budu starý muž s kosou jako můj děda. Realita byla však jiná.

Robotická sekačka Husqvarna AUTOMOWER® 310
Robotická sekačka Husqvarna AUTOMOWER® 310

Čas nikdo nezastaví

Snahu spřátelit se s kosou jsem měl, ale k ruce jako dědovi mi nepřirostla. A konečně se dostávám k tomu, o co se s vámi chci v prvé řadě podělit. Zjistil jsem, že sekání trávy po náročném pracovním týdnu naopak můj vnitřní klid lehce narušuje, a tak jsem se začal pídit a sbírat informace o sekačkách. Samozřejmě mě nejvíc zajímala robotická sekačka, kterou bych mohl zpovzdálí tiše sledovat tak jako dědu. Měl jsem spoustu otázek – není moc hlučná, seká vůbec, sbírá posekanou trávu, nezničí půdu a kvalitu trávníku atd. Na všechny otázky je nejlepší zkušenost, a tak jsem se do nákupu vrhnul po hlavě.

Husqvarna a jejich inteligentní systém je přesně to, co zahrada a já potřebujeme

Z široké nabídky robotických sekaček mě oslovil typ Automower 450X Husqvarna. Ptáte se proč? Odpověď je vcelku jednoduchá. Tato robosekačka je velmi inteligentní a můžete s ní komunikovat pomocí aplikace odkudkoli. Nejezdí na jednom místě tam a zpět, protože ji navigujete díky GPS. Zvládá i náročnější terény, zastaví a vyhne se nárazu. Výšku sečení si libovolně nastavíte na dálku.

Nevěřil jsem svým očím ani uším, když na mě prodejce chrlil všechny ty skvělé vlastnosti, dokud jsem sekačku nevyzkoušel. Na tak výkonný stroj je sekačka neuvěřitelně lehká, trávu seče doslova úplně sama. I o nabíjení, které trvá něco málo přes hodinu, si řekne. Trávník je dokonalý a i hustší.

Sleduju sekačku a vzpomínám na dědu, kosa visí na svém místě i se slamákem. Čas nezastavíte, ale díky robotické sekačce ho můžete alespoň strávit se svými nejbližšími.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient