Píchlá nebo proražená pneumatika? Víme, jak situaci rychle vyřešit

proražená pneumatika

Píchnutý plášť patří k tomu nejméně příjemnému, co se vám na cestě autem může stát. Přesto je potřeba s ní počítat. Jak se co nejlépe připravit, aby vám taková situace přinesla jen minimum problémů?

Příčina a prevence defektu

K píchnutí pneumatiky typicky dochází zaviněním cizího tělesa, jako je sklo, hřebík, kamen nebo jiné ostré předměty na silnicích. Další příčinou defektu může být podtlak.

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout nepříjemnostem souvisejícím s proraženým kolem, je vhodná prevence nebo alespoň dostatečná připravenost na takovou situaci. Nabízí se obutí run-flat pneumatik, vozit s sebou můžete speciální lepicí sprej, těsnicí tmel a samozřejmě rezervu. Vhod vám může přijít i asistenční služba pojišťovny.

Run-flat pneumatiky

Pneumatiky se zesílenými bočnicemi nabírají mezi řidiči na oblíbenosti hlavně v posledních letech. V případě proražení totiž nedojde k jejich úplné deformaci. S obutými dojezdovými run-flat pneu je při defektu snížené nebezpečí okamžité nehody, zároveň na nich běžně dojedete až do 80 km vzdáleného cíle.

Lepicí spreje a těsnicí tmely

Dalším řešením v případě píchnutí je rychlá oprava na místě. Ta je možná hlavně tehdy, když otvor není příliš velký, aby z pneumatiky uniklo velké množství vzduchu. Zároveň je ale potřeba díru najít pouhým pohledem. Lepicím sprejem nebo těsnicím tmelem je možné ji zacelit a kolo následně dofouknout.

Rezerva

Rezerva v kufru zabere místo a navíc váží víc než lepicí sada, takže má vliv i na vyšší spotřebu – v případě defektu je ale výměna kola tou největší jistotou. Další variantou je vozit s sebou nouzové kolo, které je lehčí a menší, ale zároveň má jen omezenou dojezdovou vzdálenost. Je tedy opravdu pouze „nouzové“.

Asistenční služba

Někdy je zkrátka nejjednodušší zavolat si odtah. Pojišťovny nabízejí asistenční služby třeba v rámci povinného ručení.

Opravy bezdušových pneu

Bezdušové pneumatiky poznáte podle označení „tubeless“. Jejich odolnost proti proražení je zvýšená díky integrovaným žebrům. V případě propíchnutí je navíc možné je opravit v pneuservisu pomocí opravného hříbku nebo tyčinky. Cena za takovou opravu se pohybuje v řádu stokorun.

Dunlop SP Sport BluResponse
Dunlop SP Sport BluResponse

Nejlepší prevence – kvalitní pneumatiky

Pravděpodobnost defektu a případné nehody výrazně snížíte, pokud dáte důraz na kvalitu už při výběru nových pneumatik. Například Dunlop SP Sport BluResponse s gumovým profilem po obvodu, které chrání okraje kol před poškozením. Další dobrou volbou s ohledem na vlastní bezpečnost je koupě pneu Hankook Ventus Prime3 K125. Ty mají odolnější bočnici díky kostře s příměsí z umělého hedvábí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient