Rakovina testovaná dechem

Výzkumů je stále mnoho. Podle britských vědců výzkumného ústavu Lodnon Imperial College se dá snadno odhalit rakovina testem na výdech. Metoda úspěšně potvrdí rakovinu hltanu i žaludku.

Odhalení rakoviny se dnes provádí mnoha diagnostickými vyšetřeními. Nyní se tato řada rozšířila o test na výdech. Ten byl schopen rozpoznat s 85% úspěšností rakovinu a nezhoubné onemocnění. Klinických testů se účastnilo 335 osob. Vedoucí autor studie je Profesor George Hannu. Vědci výsledky testování publikovali ve vědeckém časopise amerického spolku lékařů JAMA Oncology. Nový test má pomoci při rozhodování lékařů, zda je nutné uskutečnit další vyšetření pacientů.

Test na výdech

Test na výdech je vyvinutý pro odhalení rakoviny hltanu a žaludku. Umí odhalit větší skupinou pacientů. Rakovina hltanu a žaludku se dnes diagnostikuje až v pozdějším stadiu, kdy už její léčba prakticky není možná. Je tedy třeba rozpoznat toto onemocnění už tehdy, kdy ještě jeho příznaky nejsou tak jednoznačné a jsou velmi podobné příznakům nezhoubného onemocnění. Včasné rozpoznání rakoviny následně zajistí více možností léčby pro pacienty a více zachráněných životů.

Chemické složení vydechovaného vzduchu

Test výdechu zkoumá chemické složení vydechovaného vzduchu. To je v případě rakoviny hltanu a žaludku ojedinělé. Rakovinové nádory totiž produkují charakteristickou vůni v podobě těkavých organických sloučenin – VOC, obsahujících uhlík. Ty se nacházejí v každém živém materiály. To pak napomáhá lékařům vnímat i časné příznaky onemocnění. Vědci identifikují a vyčíslují složení VOC ve vzorku vydechovaného vzduchu s použitím hmotnostního spektrometru.

Časné rozpoznání rakoviny

Mezi úmrtím na následky nádorových onemocnění je rakovina hltanu a žaludku odpovědná celkem za 15 % úmrtí. Většinou je onemocnění diagnostikováno až v pokročilém stadiu, když už jsou příznaky plně rozvinuté, stejně jako je naplno rozvinuté i onemocnění. Gastroenterolog diagnostikuje onemocnění pomocí nákladného úkonu v podobě endoskopického vyšetření.

Výsledky studie

Z celkového počtu 335 pacientů byla rakovina hltanu a žaludku diagnostikována u 163 pacientů. U 172 pacientů bylo zjištěno, že trpí nezhoubným onemocněním, nebo jiné onemocnění žaludku. Skupina vědců bude nyní upravovat test na výdech dalším výzkumem a testovat jej na větší klinice. Současně bude zkoumat, zda je diagnostická pomůcka vhodná i na rozpoznání rakoviny slinivky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient