Zatracený perfekcionismus

Podnikání, patenty

Možná milujete až pedantsky pořádek, každá věc musí mít své místo a každý detail musí být dokonalý. To je ale často problém. I když jste na to možná pyšní, pro ostatní je to často nesnesitelné. A možná je to nesnesitelné i pro vás. Perfekcionisti jsou úzkostliví z toho, že všechno nebude dokonalé.

Někdy je trocha nepořádku mnohem lepší, než úpěnlivá čistota a pořádek. Nepřiměřený tlak ohledně pořádku na děti i další členy domácnosti, může být dost nesnesitelný. Perfekcionismus není vrozený, ale jde o naučené chování a dlouhodobě vytvářený postoj. Někde to začalo a někdo vám to způsobil. Někdo musí být dokonalý jen v práci, jiný potřebuje i dokonalý byt, dům, auto, postavu, vzhled, zahradu a všechno ostatní. To pak dostává život do kolotoče nespokojenosti.

Promiň, mám tu hrozný nepořádek

To říkávají zejména ženy, i když mají doma naklizeno. Někdy, když to slyšíte, zapochybujete i o sobě a o svém vlastním přístupu k pořádku, i když to není na místě. Tolik času ve svém životě věnovat uklízení jistě nechcete. Úzkostný pocit, že když vše nebude dokonalé, stane se něco strašlivého a chaos zničí náš život jako domeček z karet, je totiž nesnesitelný.

Perfekcionista v týmu

Puntičkář v týmu v práci tráví hodiny, které nikdo neocení, kontroluje zkontrolované a vylepšuje vylepšené. V práci trpí a cítí se hrubě nedoceněný. Ve svém myšlení má jakousi systémovou chybu. Pokud kolega odevzdá práci rychleji a s menším úsilím než on, je na infarkt. On to přece dělá déle a pečlivěji, přesto jeho dokonalý výsledek šéf neocení. Navíc možná šéf pochválí kolegu za efektivní rychlost a stručnost. Perfekcionista si ale neřekne, že to příště taky odbude. Trpí za svůj poctivý přístup k práci.

Perfekcionista z přesvědčení

Perfekcionista z přesvědčení své okolí terorizuje. Nikdy nic nikdo jiný neudělá dobře. Pokud je to váš šéf, asi to dlouho nesnesete. Velkou radost mu dělá objevovat drobné chybičky. Občas ale on sám dokonalý vůbec není a svou práci dobře neodvádí. Pokud to náhodou máte bez chyby, uslyšíte jen, že jste to taky konečně jednou udělali pořádně. Nenechte se ale otrávit nereálnými nároky.

Perfekcionismus je plýtvání

Perfekcionistu pohání i přesvědčení o správnosti jeho postoje. Pokud něco není perfektní, jde o neodpustitelný šlendrián. V reálném životě ale není dokonalé nic. Věnovat energii dokonalosti nemá smysl. Ptejte se, co je důležité, pohoda u jídla nebo čistý ubrus? Netrapte sebe ani ostatní přehnanými a nesplnitelnými nároky. Náš čas je omezený a život je limitovaný. Nesmyslně využitý čas dělá nesmyslný celý život. Věnujte se práci, ale nekomplikujte si zbytečně celý život. Dokonalost je relativní pojem. Záleží na úhlu pohledu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient