Čas začít myslet zdravě

V mládí plném svobody máme spoustu plánů. Máme vysoké profesní cíle, chceme cestovat, vyzkoušet si adrenalinové zážitky a prostě žít. Připadáme si neohrožení a vysoce odolní. Na zdravý životní styl nemyslíme. Mladé tělo snese ledacos. V jistém období ale nastává bod zlomu, kdy se začínáme o sebe více zajímat. Otázku vlastního zdraví a životního stylu začínáme řešit po třicítce, přesněji v 36 letech. Tak to vidí výsledky studií.

Když je nám v 36 let

Začínáme pociťovat přibývající roky, měníme názory na spoustu věcí a začínáme přemýšlet o budoucnosti. Hledáme bydlení a zakládáme rodiny. Nastává chvíle, kdy začínáme řešit i otázku vlastního zdraví, které jsme doposud brali jako samozřejmost. Průzkum britské nemocnice Spire Bristol tvrdí, že jakmile zaťuká na dveře šestatřicítka, začínáme si mnohem více uvědomovat svou smrtelnost a současně přijímáme větší odpovědnost za svůj životní styl. Mnohdy za tím stojí i životní události, které se nás bezprostředně dotýkají.

Bod zlomu a okamžik náhlé změny

V rámci studie 2 000 účastníků v různém věku, kde se zjišťoval postoj k životu, vyšlo najevo poměrně šokující zjištění. Ve více než 56 % dotázaných byla ignorována možná zdravotní rizika a respondenti žili aktuálním okamžikem. Zdraví řešili lidé starší 36 let a souhrnně tvrdili, že období, kdy si začali uvědomovat možná rizika útočící na jejich zdraví, přišlo opravdu s dovršením věku 36 let. Současně bylo zjištěno, že ve chvíli, kdy si lidé začnou uvědomovat možné zdravotní komplikace, je současně také začnou řešit. Začnou se zdravěji stravovat, přestanou kouřit, omezí alkohol a začnou cvičit.

Alespoň malá změna

Zdravěji začínáme myslet mezi 30. až 40. lety. Najednou je pro nás zdraví velmi důležité. Změny k lepšímu, ale v tomto věku už nejsou tak jednoduché, jako ve 20. letech. Každá snaha se ale cení. I malá změna přináší velký zdravotní přínos do budoucna. Nedostatek pohybu, špatný způsob stravování, kouření a alkohol ničí naše zdraví. Hodně lidí s tím nic nedělá a tvrdí, že život je příliš krátký na to, abychom jej neprožili naplno. Dlouhodobé zdraví je podstatné jen pro 4 dotázané z 10. Ostatní prostě žijí přítomným okamžikem a zcela naplno.

Zdvižený prst

Co nám otevře oči, my přehodnotíme životní styl a měníme svůj život? Je to samotné stárnutí, přibývající roky, myšlenka na budoucnost a strach z různých onemocnění. Podstatným okamžikem, který nás pořádně vyděsí, je úmrtí blízkého člověka nebo člena rodiny. Dál je to varování lékaře a šok z aktuálního zdravotního stavu, vážná nemoc v rodině, pořady a články o špatných stravovacích návycích, negativní komentáře lidí okolí na naše zdraví, vážnější úraz a negativní informace ohledně celkového zdraví lidí našeho regionu i vlasti. Buď tedy žijete zdravěji, nebo počítáte s možným koncem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient