Na co si dát pozor v kosmetice

Chemikálie škodlivé lidskému zdraví a ničící hormonální systém jsou levné. Podívejme se, na co si dát pozor.

Šampony proto lupům a sprchové gely

Uhelný dehet je karcinogen v šamponech proti lupům. Vyrábí se z něj barviva, zejména červená. Dále jsou to karcinogenní emulgátory DEA a TEA. Někdy se nahrazují 1,4-dioxanem, který výrobci často neuvádí. Nebezpečné jsou látky s příponou –eth. Jsou to etoxylované mastné alkoholy neboli alcohol ethoxylates a jejich deriváty. Sodium lauryl sulphate je pěnidlo a emulgátor dráždící pokožku, často kontaminovaný dalšími látkami. Přidává se i do zubních past. Přípravky často obsahují syntetickou parfemaci a barvivo z ropy. Látky jsou spojovány s ADHD, poruchami pozornosti a rakovinou.

Šampony i kondicionéry

V šamponu bývá karcinogen formaldehyd uvolňovaný z chemikálií bronopol, DMDM ​​hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, quaternium-15 a parabeny, jako konzervační látky spojované s rakovinou a neplodností. PEGy neboli deriváty polyethylene glycolu fungují jako kondicionéry a čističe spojované s rakovinou, znečištěním půdy a vody. Součástí sprchového gelu a šamponu bývá parafenylendiamin – PPD vytvářející na pokožce film zabraňující uvolňovat z těla toxiny.

Krémy a dentální hygiena

Krémy na obličej i tělo mohou obsahovat hydrochinon pro zesvětlování pokožky zakázaný ve Velké Británii a často spojovaný s narušením endokrinního systému i rakovinou. Dále minerální oleje pocházející původně z petrochemického průmyslu. Oxybenzone bývá součástí krémů na opalování, hromadí se v tukových tkáních. Jde o alergen a hormonální disruptor poškozující buňky a způsobující nízkou porodní váhu dítěte. Silikony zabraňují pokožce dýchat.

Antibakteriální gely

Antibakteriální gely a mýdla obsahují PEG často kontaminované karcinogeny 1,4-dioxanem a ethylenoxidem. Dále dráždivé látky SLS a SLES. SLES, původně průmyslové odmašťovače poškozující ledviny a dýchací cesty. Triclosan stojí za rakovinou a jde o hormonální disruptor. Bývá v zubních pastách. Konzervační látky v podobě parabenů s předponou butyl-, isopropyl-, izobutyl- a propyl- jsou hormonální disruptory. Přidávají se do make-upů, šamponů, kondicionérů, gelů a pěn na holení. Chemické látky bývají z výroby kontaminovány těžkými kovy jako nikl, olovo a kobalt.

Parfemy a laky na vlasy i nehty

Ropné produkty a chemické komponenty, jako ftaláty a umělá barviva jsou spojovaná s astmatem, závratěmi, bolestmi hlavy, alergiemi, rakovinou prsu a reprodukčními vrozenými vadami. Ftaláty jsou původně změkčovadla plastů. Laky na nehty a vlasy často obsahují toluen, endokrinní disruptor z petrochemické dílny. Je uváděný jako parfum, nebo benzen, ethylbenzen a methylbenzen. Silné chemické rozpouštědlo používané v malířském a natěračském průmyslu vede k poškození plodu. Formaldehyd a dibutyl ftalát, rakovinotvorné činidlo, je toxickou složkou laků na nehty. Ftaláty jsou i pod názvy dibutyl phthalate – DBP, dimethyl phthalate – DMP a diethyl phthalate – DEP.

Make-up a rtěnky

Do make-upu se přidávají ropná barviva, stopy olova a rtuti, tedy karcinogenů a alergenů. Ve rtěnkách bývá butylated hydroxyanisole – BHA a butylated hydroxytoluene – BHT, stabilizátory, vonné složky a konzervanty dráždící pokožku a narušují činnost endokrinního systému. Diethanolamin – DEA je regulátorem pH, dráždí pokožku a je toxický. Propylenglykol je organický alkohol v toniku poškozující kožní film a způsobující dermatitidu.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient