Osamělost zvyšuje riziko úmrtí chorob srdce a cév

Společnost, kontakty a těsné vztahy jsou pro zdravý život stejně nezbytné jako vyvážená strava, dostatek pohybu i spánku. Současná, moderní doba však ve velkém stylu vytváří prostředí, ve kterém je celá řada z nás společensky izolovaná, i když žije mezi spoustou lidí. Osamělost je velmi stresující faktor a pro oběhovou soustavu způsobuje podobnou zátěž jako kouření a nezdravý životní styl. Osamělí lidé, jsou navíc dvojnásobně ohroženi úmrtím na choroby oběhové soustavy, zejména se jedná o ženy.

Pocit osamělosti mezi spoustou lidí

Osamělost je dnes o mnoho běžnější, než byla kdy v minulosti a mnohem více lidí žije dost izolovaně. Dosavadní výzkumy prokazují, že právě osamění a sociální izolace ve velké míře souvisí se zvýšeným rizikem onemocnění na choroby srdce a mrtvice. Lidé, kteří žijí osaměle a cítí se osaměle, i když kolem sebe mají velkou společnost, dokonce až 3x častěji trpí velkými úzkostmi a častými depresemi. Osamělost nemusí souviset s tím, že daný jedinec žije zcela sám v domácnosti. Tím to být vůbec nemusí. Někdo může žít sám, ale současně pěstuje bohaté společenské návyky, styky, chodí často mezi lidi a vůbec se osaměle necítí. Jiný žije v domácnosti s mnoha ostatními členy rodiny, v práci je ve velkém pracovním kolektivu, ale nerozumí si s nimi a cítí se při tom velmi osaměle.

Život bez blízkých vztahů

V domovech pro seniory žije sice mnoho osob mezi ostatními, stejně starými důchodci, ale velmi často se cítí velmi osaměle, protože mezi sebou žádné blízké vazby nemají. Prostě tam jsou, protože se už sami o sebe nedokáží postarat. Nejsou tam dobrovolně. Necítí se tam dobře. Osamění je silný rizikový faktor způsobující předčasné úmrtí, zhoršující psychické zdraví a snižující kvalitu života pacientů s různými chorobami oběhové soustavy. Velmi často jde o mnohem silnější rizikový faktor než je život v osamělé domácnosti u mužů i žen. Nezáleží na tom, kolik máte kolem sebe lidí, ale jak se cítíte. Dnes je osamění všudypřítomné. Zdravotníci na to moc ohled ale neberou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient