Podle amerických vědců stáří začíná už v 27 letech

Všude se mluví o stárnutí populace a prodlužujícím se aktivním věku. O tom, že dnešní padesátníci vypadají na třicet a stejně tak aktivně i žijí. Tak kde se bere to depresivní tvrzení amerických vědců, že stáří začíná už ve 27 letech? Studie Virginské univerzity dokládá, že nám už po dovršení tohoto věku začínají slábnout mnohé mentální schopnosti. Naše mentální schopnosti dosahují vrcholu ve 22 letech a 5 let na to se již začínají strmě zhoršovat. S prevencí proti následkům stárnutí je tedy třeba začít mnohem dříve než v důchodovém věku. Kdo trénuje, má lepší výsledky.

Studie trvající 7 let zkoumala 2 000 lidí

Vědci prováděli svůj výzkum celých 7 let. Při tom zkoumali 2 000 mužů a žen ve věku mezi 18 a 60 lety. Účastníci této dlouhodobé studie dlouhodobě řešili různé obrazové skládanky, absolvovali mnoho různých paměťových testů v podobě slovních zadání nebo řešení různých situací. Respondenti během celého výzkumu podstupovali podobná vyšetření, která se v současné době používají například pro určení duševních chorob, zhoršování mentálních schopností i demence.

Kdy to jde s námi z kopce

Výsledky studie dokládají, že 9 z 12. testovaných osob dosahovalo svých nejlepších výsledků ve věku 22 let. Poprvé se začalo projevovat zhoršení u osob ve věku 27 let. Šlo zejména o oblast schopnosti dedukce, rychlosti myšlení a také prostorové představivosti. O 10 let později dochází další zlom. Paměť se začala účastníkům studie zvolna vytrácet průměrně kolem 37 let. Pak už se zhoršení zkracuje na polovinu, tedy na 5 let. U ostatních typů testů se zhoršování výsledků začalo projevovat ve 42 letech.

V něčem se ale i zlepšujeme

Studie publikovaná ve vědeckém časopise Neurobiology Of Ageing prokázala, že se naopak některé naše schopnosti překvapivě zvyšují až do 60 let. Jde především o oblast celkových neboli všeobecných znalostí, všeobecného přehledu a slovní zásoby, což také prokázaly i tyto testy. The Daily Telegraph dále uvádí, že právě věk 27 let se ukazuje jako dost krizový. Jako bychom cítili ten zlom a jsou citlivé povahy, které to neunesou. V tomto věku například zemřeli mnohé celebrity, třeba populární muzikanti, jako Amy Winehous, Brian Jones, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison nebo Kurt Cobain. Unést stárnutí není jen tak a klidně jej můžete pociťovat už před třicítkou. Proto je třeba trénovat schopnosti a nepodléhat našim zhoršujícím se schopnostem. Prostě nepodléhat věku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient