Proč zkusit amarant

Amarant, latinsky Amaranthus caudatus neboli laskavec ocasatý či sloní ucho má vysokou výživnou hodnotu, obsahuje vlákninu, má blahodárné účinky na naše zdraví a je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Amarantová mouka nebo z rozdrcených semen za studena lisované oleje mají vysoký obsah skvalenu, jeden z nejsilnějších antioxidantů a imunostimulantů. Bývá součástí přírodní kosmetiky, má hydratační vlastnosti, do pokožky se rychle vstřebává bez pocitu mastnoty. Skvalen oddaluje projevy stárnutí, eliminuje vrásky, nedráždí pokožku, posiluje imunitu a podporuje metabolismus.

Amarantová mouka i amarantový olej

Amarantový olej dodává tělu vitaminy D a E, doplňuje omega mastné nenasycené kyseliny, řadu minerálů a stopových prvků. Navozuje fyzickou i duševní svěžest a je vhodný pro sportovce. Má regenerační a hydratační vlastnosti na suchou a stárnoucí pleť. Podněcuje tvorbu kolagenu, pomáhá při hojení ran, jizev, bodnutí hmyzem, při popáleninách a odřeninách. Je účinný při alergiích, ekzémech, akné, vředech, plísních, stařeckých skvrnách, proleženinách i lupence. Semena amarantu připomínají sezamová semínka, jsou jen více žlutá, smetanově bílá i růžová. Semena připomínají chutí sladké oříšky. Celá nadzemní část rostliny je jedlá, nejčastěji se z ní konzumují semena a listy.

Výživová bomba

Obsahuje 18 % bílkovin s vysokým podílem esenciálních aminokyselin, zejména lysinu a methioninu, 60 % sacharidů, zejména škrob, sacharózu, rafinózu, inositol, maltózu a 6 až 8 % tuků. Dále pak nenasycené mastné kyseliny, kyselina linolovou, olejovou a palmitovou, dále již uvedený skvalen, fytosteroly, fenolické látky, jako rutin a vlákninu. Je významným zdrojem minerálních látek a stopových prvků, jako draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, zinku, železa a vitaminů A, B, C, E. Antioxidační vlastnosti mu dodávají fenolické látky a antokyany eliminující volné kyslíkové radikály. Dále jsou to flavonoly, isoflavonoidy, fytoestrogeny, flavony a katechiny.

Proč amarantový olej

Napomáhá lepšímu trávení, ulevuje při žaludečních vředech a onemocněních trávicího ústrojí. Chrání játra před toxiny, podporuje čištění žlučníku a posiluje střevní sliznici. Redukuje podkožní tuk, zlepšuje metabolismus a pomáhá detoxikaci. Předchází vzniku krevních sraženin a je prevencí před infarktem i mrtvicí. Eliminuje křečové žíly. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, pomáhá při cystách, myomech, poševních zánětech a gynekologických potížích. Navozuje hormonální rovnováhu v době menstruace, těhotenství i klimakteria.

Další pozitivní účinky

Je prevencí před šedým zákalem a tampon namočený v amarantovém oleji se přikládá na oči. Pomáhá při bolestech kloubů i osteoporóze, užívá se vnitřně a nanáší na bolavá místa. Předchází paradontóze kloktáním. Dodává vitaminy a minerály vlasům, zamezuje vypadávání a chrání nehty proti lámání. Pomáhá při rakovině i po ozáření, u sklerózy, při degenerativních změnách nervového systému a zlepšuje paměťové funkce. Snižuje pocit únavy a psychického stresu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient