V jaké fázi stavby vybírat dveře?

balkónové dveře, dveřní kování, vstupní dveře, zašupovací dveře

Stavíme nový dům a už se blížíme do finále. Momentálně před sebou máme tu zábavnější část – zařizování interiéru. Popouštíme uzdu své fantazii a plníme si nejtajnější sny, jen nám to trochu ztěžují výrobci. Všechno se dá na trhu sehnat v takovém množství variant, že prostě nemáme tušení, co si vlastně vybrat. Dokonalým příkladem jsou dveře, které jsme řešili v předchozích týdnech.

Okna a dveře. Rozhodli jsme se, že to vezmeme všechno při jednom a rovnou se zamyslíme i nad tím, jak budou vypadat naše dveře v interiéru. Až později jsme se dozvěděli, proč jsme možná prvně měli namyslet interiér. Předcházelo tomu ale spoustu vybírání a dohadování. Chcete-li si ušetřit práci, čtěte dál.

Začněte nejspíš těmi okny

Měli jsme namyšlené, jakou chceme fasádu, aby ladila s již položenou střechou. Začali jsme tedy přemýšlet, jaké barvy a provedení by měly být naše vstupní dveře. Pak jsme si uvědomili, že by nejspíš měly ladit s okny, a tak jsme to zkusili vzít z trochu jiné stránky. Vybrali jsme nejdříve barvu oken, pak se vrátili ke vstupním dveřím. S okny souvisí i balkónové dveře. Prostě a jednoduše všechny dveře, které jsou vidět zvenku, jsme barvou sladili s okny.

Pro interiérové dveře je dobré mít navržené vybavení

Pak jsme se přesunuli k výběru interiérových dveří. Najednou jsme ale stáli před spoustou otázek. Jaké vybrat dveřní kování? Co zárubně? Na kterou stranu by se měly otevírat? Nebude lepší vybrat posuvné dveře, které šetří prostor? To můžete těžko vědět, když si ještě nejste úplně jistí, jak budou místnosti vybavené. Nám nezbylo nic jiného než riskovat, všem ale radím nejdříve namyslet vybavení interiéru a podle toho koupit dveře. Budete pak jasně vědět, jestli si můžete dovolit otvírat dveře do místnosti, zda šetřit prostory posuvnými dveřmi apod.

Jestliže máte v plánu zařídit si okna se vstupními dveřmi a interiérové dveře až později, dobře uděláte. Každopádně vám radím nejdříve prozkoumat trh. My jsme nakupovali u firmy JIS, spol. s. r. o. a bohužel až poté jsme zjistili, že mají v nabídce také nádherné zašupovací dveře, které by se nám opravdu hodily na terasu. Možná je nakonec ještě někdy vyměníme. Teď už ale máme na desítky let pokoj. Snad.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient