Expozice repliky svatováclavské koruny v Pražské mincovně

Expozice repliky svatováclavské koruny v Pražské mincovně

Zajímáte se o medaile a mince z ušlechtilých kovů? Jestliže ano, pak si určitě nenechte ujít expozici prodejní galerie Pražské Mincovny. Ta se nachází v Obecním domě v Praze. Její vchod najdete snadno – je hned vedle Prašné brány. Mincovna pro návštěvníky přichystala také jedno milé překvapení – výstavu repliky svatováclavské koruny.

Proč právě Pražská mincovna?

Ač se může zdát, že svatováclavská koruna nemá k mincovně žádný vztah, opak je pravdou. Vždyť její stylizovanou podobu najdeme na každé korunové minci. Odtud je pak opravdu jen malý krůček k tomu, aby Pražská mincovna poskytla důstojné místo pro expozici repliky svatováclavské koruny. A koruna je navíc i symbolem naší měny i české státnosti.

Návštěvníci prodejní galerie mají tak jedinečnou příležitost se seznámit i se svatováclavskou korunou, navíc na ni nemusí stát v dlouhých zástupech, jak tomu bývá u vystaveného originálu. Ta pravá totiž v tichosti odpočívá v tzv. korunní komoře v katedrále svatého Víta v Praze a je z ní vyzdvihnuta jen ve významných dnech České republiky a představena veřejnosti. Expozice repliky koruny je však zcela zdarma a bez front.

Svatováclavská koruna a její historie

Koruna_v_Galerii_Prazske_Mincovny

Svatováclavskou korunu nechal zhotovit při příležitosti své korunovace českým králem Karel IV. Je vyrobená ze zlata v čistotě 21 až 22 karátů a zdobí ji spousta drahokamů – safíry, červené spinely, perly, rubíny a smaragdy. Centrálním kamenen je rubelit. O svatováclavské koruně se tvrdí, že vyzařuje harmonickou a léčebnou energii díky přítomnosti jedinečných drahokamů.

Přesnou repliku svatováclavské koruny vyrobil ručně turnovský zlatník Jiří Urban, který přitom používal tradiční středověké postupy.

Pražská mincovna a její prodejní galerie

V prodejní galerii Pražské mincovny najdete mince ČNB a medaile z ušlechtilých kovů v nejvyšší jakosti. Výroba probíhá tradičním způsobem z ručně leštěných razidel. Mincovna vyrábí také medaile pro firmy, města a obce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient