Proč partnerské vztahy nefungují

Taktiky ovlivňování a manipulace v partnerských vztazích a manipulační komunikace přichází ve chvíli, kdy se snažíme měnit okolnosti ve vztahu a neodhalíme příčiny jejich vzniku.

Ve své bezradnosti používáme jen to, co máme uloženo a odpozorováno z dětství a okolí. Jde o taktiky vydírání, zastrašování, kritizování, rezervovanosti, sebelítosti, lhaní, agresivity a v krajním případě fyzického násilí. To nevede k důvěře, sblížení a dobré atmosféře ve vztahu a rozpadá se.

Partnerské vztahy a pohled na život

Život musí rezonovat. Podněty z vnitřního světa a vnějšího okolí musí být v rovnováze. Převaha vnitřních podnětů vede k osamělosti. Převaha vnějších podnětů vede k úniku od sebe, pocitům nepokoje, dezorientace v životě a neschopnosti sebepoznání. Kvalitu vztahů určují tři faktory. Výběr partnera, schopnost otevřené interakce a správná dávka sebereflexe i sebepoznání obou zúčastněných. Za to jsme zodpovědní my sami a nikdy ne ten druhý.

K čemu je partnerský vztah

Můžeme říci, že pro zachování populace. Jde také o vytváření vzájemné podpory, kdy se oba rádi vrací domů, vzájemně se doplňují, podporují a usnadňují si životní okolnosti. Souznění je v podobnosti a doplňování se v rozdílech partnerů. Rozdílnost vytváří a určuje formu přitažlivosti, proto se protiklady přitahují. Podobnost může nudit a nenaplňovat. Partneři začnou projevovat identitu.

Když hledáme druhou polovinu

Dva nesamostatní jedinci nevytvoří zdravý, láskyplný a harmonický vztah, ale vztah plný očekávání, vyčítání, nenaplňujících, převzatých tradic, předsudků, co má dělat muž a co žena. Je třeba doplnit to, co chybí partnerovi. Někdo umí vařit, jiný spravit auto. V souznění je třeba podpořit druhého v tom, co sám neumím, nemám, nerozumím tomu a nevím, jak to funguje. Jak partnera podpořit v tom, co sám necítím a netuším, v čem tkví tajemství úspěchu? Stačí jej nechat dělat to, co ho naplňuje, i když v tom sami nevidíme smysl.

Doplňování a souznění

Dlouhodobě nás pouhé souznění nepodporuje k rozvoji, vede k degeneraci a stagnaci. Proto je dobré si vybrat partnera, který hodnoty doplní. Jenže partnera si vybíráme podle pocitu, vůně, feromonů, podvědomí, okopírovanými vzorů z dětství a zkušeností ze vztahů. Pokud poznám partnera s jeho kvalitami, které na něm miluji, není podstatné, jaké má slabiny. Podstatná je oddanost a sebereflexe, pak lze budovat vztah. Schopnost otevřeného a upřímného projevu, což se očekává i od nás.

A kam se poděla láska

Lásku si nosíme v sobě. Je to rezonance vnitřní přirozenosti, svoboda, odvaha, radost, soucit i houževnatost. Pokud něco ve vnitřním světě chybí a něco je narušen strachem, láska je oslabena. Můžeme poskytnout jen tolik lásky, kolik ji máme v sobě. Je třeba oboustranně odkrýt filtry osobnosti, souznít a rezonovat bez podmínek. Pak vzniká příjemná interakce láskyplnosti. Pokud oba umí stav vědomě navodit, vzniká harmonie a podpora.

Je třeba tvořit

Pokud chceme být v něčem excelentní, musíme pracovat a tvořit. Proces učení jde přes odvahu k lásce i přes chyby, které napravujeme a spějeme k cíli. Po zklamání v lásce jsme opatrní a stagnujeme. Láska chce odvahu. Vztahy je třeba podstupovat, tvořit a prožívat. Pokud děláme vše, jak nejlépe to umíme, nejlépe to uděláme. Nemusíme zpytovat svědomí a přemítat o chybách. Chyby jsou součástí života a nedůležité. Důležité jsou postoje zaujaté v důsledku chyby a správné korigování chyby.

Význam vztahu

Každý vztah v životě má svůj význam. Nevznikl náhodou, ale důsledkem okolností, příčin a postojů. Je věčný. I když na něj přestaneme myslet, jeho vliv na nás nekončí. Vliv končí, až jej pochopíme v souvislostech, zpracujeme a vytvoříme si k němu svůj tzv. indiferentní postoj nezpůsobující reakce. Prostě jej přijmeme. To vede k pochopení sebe a pozice ve vztahu. Pokud chci pochopit druhého bez pochopením sebe sama, nelze se zorientovat, pochopit druhého a vytvořit funkční vztah.

Vztah je věčný

Vzpomínka na vztah je navždy uvnitř. Pokud naplnil vztah svou roli na cestě životem, mění se jeho kvalita a poslání. Vytváří něco nového, hezčího, podpůrného a ušlechtilejšího. K vzájemnému souznění je třeba projevovat si lásku a nebagatelizovat vzájemně emocionální pochody. Jde o porozumění, oddanost, smysl pro humor, podporu, pochvalu, svobodu v rozhodování a v trávení času, lásku bez podmínek a bez vydírání.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient