Čtečky knih, aneb, která je ta nejlepší

Klasické knihy možná budou za sto let patřit historii. I když věříme, že kouzlu klasické knihy se nic nevyrovná a knihy z papíru budou patřit vždy na police knihoven, alternativou jsou čtečky knih.

Čtečka knih je přenosné zařízení, které umožňuje čtení elektronických knih, tzv. e-booků. Čtečky jsou určeny primárně na zobrazování knih v elektronické neboli digitální podobě. Poslouží vám při studiu pro studijní materiál a využijete ji doma i na cestách.

Čtení elektronické knihy

Klasické čtečky knih fungují na principu elektronického inkoustu E-ink. Systém se snaží hodnověrně zobrazovat text jako v klasické knize. Jde o napodobení elektrického papíru. Tento systém je definicí klasické elektronické čtečky. Čtečky vybavené LCD displeji se klidně mohou zařadit mezi méně výkonné tablety s omezenou funkčností. Klasickou e-čtečku knih nenahradí žádný tablet.

Výhody čtečky knih

Jedna čtečka umožňuje mít v paměti stovky knih. Vše máte v jednom zařízení. Přizpůsobí text tak, aby nám vyhovoval. Pokud něčemu nerozumíte, většina čteček má integrovaný významový nebo cizojazyčný slovník. Kompaktnější rozměry strčíte do tašky s notebookem nebo kabelky. Nemusíte obracet strany a čtečku držet v rukou, ale opřít ji ve stojanu a text posunout tahem či kliknutím. S e-čtečkou knih si najdete a zakoupíte požadovaný titul online během několika minut. Kompatibilita a univerzálnost je další výhodou. Připojení k Wi-Fi umožňuje přehrávání hudby i audio knih.

Jak vybrat čtečku knih

Čtečka knih Kindle či čtečka knih PocketBook patří mezi elitu. Typ displeje čtečky knih může být se systémem E-Ink nebo s klasickým LCD displejem. Pokud chcete číst často, displej E-Ink je k tomu předurčen. Vytváří efekt elektrického papíru a písmem. Působí jako skutečný text v tištěné podobě. Text má ideální kontrast a je čitelný i na slunci. Není výrazně podsvícený a je šetrný k očím. Mnohem déle vydrží díky energetické úspoře. Jsou i inovativní E-Ink displeje s podsvícením a nesnižují výdrž čtečky. Displej neumožňuje práci s rychlými projekcemi jako je video či internet, protože frekvence procesoru nepatří k těm nejvýkonnějším.

Velikost a rozlišení displeje

Nejčastější volbou v případě E-Ink displejů je velikost displeje 6 palců. Jsou kompaktní a vhodné pro čtení souvislého textu. Na trhu najdete i E-Ink displeje s 9 i 12 palců. Čtečky Amazon Kindle a Amazon PocketBook mají širokou základnu vlastních e-knih. Mnohé čtečky podporují formáty jako PDF, TXT, DOC, DOCX, Mobi – Kindle či ePUB. Minimálně jeden čtečka podporovat musí. PDF formát neumožní měnit písmo a při zvětšování se rozpadá linie odstavců. Formát MOBI je určen pro Kindle, ale pokud ho podporuje jiné zařízení je adaptivní. ePUB je univerzální formát, který podporuje každé čtecí zařízení, kromě čteček Amazon Kindle.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient