Jak může vypadat zimní zahrada

Zimní zahrady jsou pěkným zpestřením každého domu. Příbytek vkusně spojují s dotekem přírody. Jsou sice primárně určeny k pěstování rostlin a květin, je ale i útulným místem k odpočinku.

Zimní zahrada v domě slouží nejčastěji k odpočinku. Jde o druh zahrady, který je zbudován přímo v domě. Jde o specifické místo, které má korespondovat s vnějším designem domu. Zimní zahrady jsou určeny k pěstování květin a spojují dům s přírodou.

Zimní zahrada na pěstování květin

Zimní zahrady se zařizují tak, aby sloužily i jako místo na odpočinek a relax. Zařiďte ji malými kusy nábytku, pohovkou, stolem i židlemi. Skleněné stěny, vůně květin a barevný interiér je jako stvořené na odpolední siestu. Zimní zahradu lze zakomponovat do již postaveného domu, ale je lepší ji plánovat hned v rámci novostavby. Zimní zahrady by měly být orientovány směrem na jih nebo jihozápad, aby eliminovali energetické ztráty. Investujte do kvalitních oken, venkovních žaluzií i klimatizace.

Použité materiály

Při stavbě zimní zahrady se používá sklo a jiný těžký materiál. Je důležité, aby na vše dohlížel odborník. Zimní zahrady mají v sobě silný nádech přírody, dobře do nich zapadne dřevo a dřevěné výrobky. V rámci konstrukce musí být mimořádně pevné. Pevnost konstrukce můžete zlepšit i přidáním hliníkových či plastových profilů. Slaďte rámy oken a dveře, na podlahu dejte snadno udržovatelný materiál ve formě keramické nebo kamenné podlahy, štěrkopísek či zámkovou dlažbu.

Zimní zahrady z lexanu

Pokud v rámci konstrukce nepoužijete velké skleněné okna, vhodnou volbou jsou i lexanové tabule. Lexan je speciálně upravený polykarbonát ze skupiny termoplastů. Komůrkové polykarbonáty jsou stabilní materiál i při teplotních extrémech, je nerozbitný a dobře izolující teplo. Za studena je ohýbatelný a údržba je velmi snadná. Důležitá je oboustranná UV ochrana pro lepší životnost. Plné polykarbonáty jsou vzhledově podobné sklu nebo plexisklu. Díky mimořádné pevnosti a nerozbitnosti se považují za nejbezpečnější volbu v rámci zasklívacích systémů.

Vytápění zimních zahrad

Topné systémy během zimy poslouží na přezimování rostlin. Během studených dní ji ale těžko budete moci využívat jako běžnou místnost. Druhou volbou je zabudované topení, které umožní zimní zahradu využívat během celého roku. Tím se ale zvýší náklady. Nejčastěji se do zimních zahrad doporučuje podlahové topení. Pak je ale důležité kvalitní odvětrávání, protože by mohlo snadno docházet k rosení. Prosklená zimní zahrada má během léta většinou přehřátý prostor, což podtrhuje potřebu dobrého větrání a investici do klimatizace.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient