Jak vybrat GPS navigaci do auta

Někdy je škoda, že už si na cesty nebereme papírové mapy. Díky GPS tak trochu degenerujeme. Satelitní navigace nám ale ve zrychlené době plné přehlcenými informacemi prostě pomáhá.

Na začátku si ujasněte, v jaké frekvenci budete navigaci používat a zda vám nestačí ta v mobilu. Pokud cestujete často nebo jste profesionální řidič, navigace vyžaduje standardní i nadstandardní parametry. Ovládání navigace by mělo být rychlé a snadné. Spousta knoflíků je během jízdy v rušném městě k ničemu. Zadávání cílové adresy musí být rychlé, u dražších modelů existuje i funkce zadávání hlasem. Výběr navigace je často podmíněn i zvučnými značkami jako jsou Garmin, TomTom, Mio nebo Navitas. Nabízejí dlouhodobě nejstabilnější software a servis.

Velikost displeje

Velikost displeje je pro řidiče klíčová. Větší úhlopříčka okolo 6 až 7 palců pohodlně zobrazí mapu a potřebné ukazatele, jako je rychlost, čas, upozornění a omezení rychlosti. Pokud máte navigaci, která zobrazuje fotorealistickou mapu, na displeji uvidíte každý detail. Větší úhlopříčka nabízí i lepší ovládání. Úhlopříčky s menšími rozměry znamenají lepší výdrž bez napájení a v noci méně odvádějí pozornost. V zásadě platí, že 5 palců je ideální měřítko. Na displej se vejde vše podstatné, je dostatečně viditelný, má nižší spotřebu a dobře jej upevníte. S cenou stoupá i kvalita obrazu.

Mapy GPS

Nejdůležitější součástí GPS navigace jsou aktuální mapy. Při koupi navigace si všímejte, zda kupujete navigaci s mapami, nebo si software budete muset aktualizovat. Aktualizace map mohou být měsíční, čtvrtletní nebo pololetní. Interval je různý v závislosti od výrobce. Největším lákadlem je navigace s doživotní aktualizací map. Výrobce v určitých intervalech poskytuje balíčky pro aktualizaci mapových podkladů. Zobrazení mapy je odlišné. Používat budete nejčastěji turistické mapy, pak satelitní a nejmodernějším jsou 3D mapy či fotomapy, které zobrazují místa do detailu.

Důležité funkce

Plánování trasy je nejzákladnější funkce. Umožňuje nastavit trasu z bodu A do bodu B a poskytne nejrychlejší trasu i další alternativy. Některé navigace umožňují zvolit určité kritéria trasy. Bez poplatků, nejúspornější trasy a zvolit checkpointy, jako restaurace, čerpací stanice, penziony, nemocnice i kulturní památky, které lze aktivovat či deaktivovat. Noční režim je méně namáhavý pro váš zrak. Displej se ztlumí na minimum a zasvítí v momentě, kdy nabídne další informaci či příkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *