Měřidla do každé výroby

výškoměry, měření, kalibrace, měřidla

Jde vám ve vaší výrobě o přesnost? Hrajete takzvaně o každou setinu milimetru? Měříte často, a proto měření potřebujete náležitě urychlit? Pomocnou ruku vám nabízejí profesionální měřidla a výškoměry.

Jednou z pravidelných činností, ke které dochází v každé dílně, je měření různého typu. To by mělo být přesné a rychlé. Zkrátka vás nesmí zdržovat, ale ani vám poskytovat zkreslené údaje. To vám zaručí jen kalibrovaná měřidla a výškoměry od profesionálů. Jaké máte možnosti?

Měřidla a jejich kalibrace

Nedílnou součástí každé dílny jsou měřidla. Protože v průmyslu a strojírenství se hraje o každý milimetr, měla by v hledáčku vašeho zájmu být jejich správná kalibrace. Vybírejte proto pouze měřidla kalibrovaná. Správně provedená kalibrace má za cíl přičlenit hodnoty naměřených veličin k indikovaným hodnotám a je zárukou toho, že dané měřidlo dosahuje požadovaných metrologických vlastností.

Druhy měřidel

Na trhu najdete měřidla s širokou paletou měřících rozsahů, ať již se jedná o mikrometrická měřidla, posuvná měřítka, třídotykové dutinoměry i výškoměry a kalibry.

Posuvná měřidla a hloubkoměry

Základem jsou klasická posuvná měřítka různých délek, ať již analogová, či digitální. Nerezová ocel, z níž jsou vyrobeny, je zárukou až extrémní odolnosti vůči mechanické zátěži i vlhkosti. Součástí měřidel je hloubkoměr, případně úchylkoměr. Výsledek měření je dobře čitelný buď na matně chromované stupnici, nebo u digitálních modelů na displeji. K měření různých děr a drážek slouží hloubkoměry. Vybírat můžete mezi měřidly s úkosem, jehlou, s nosem, či digitální hloubkoměry.

Výškoměry

Výškoměr dvousloupkový

Jak již název napovídá, výškoměry dokáží přesně změřit výšku daného předmětu, a to od povrchu, jímž bývá základová deska. Vybírat můžete mezi výškoměrem s lupou, s hrotem, dvousloupkových či digitálních výškoměrů. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Druhy výškoměrů

Velmi praktické jsou modely s tzv. stavitelnou stupnicí a lupou, s jejíž pomocí dokážete měřený předmět náležitě zvětšit, a s rýsovacím hrotem, jenž zase umožňuje orýsování během samotného měření. Rýsovací hrot je z tvrdého kovu a snadno jej můžete vyměnit. Na jiném principu pracuje výškoměr dvousloupkový, u něhož dochází k odečítání vzdáleností úchylkoměrem. Rychlý a snadný odečet naměřených hodnot umožňují výškoměry digitální, ať již jednosloupkové či dvousloupkové.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient