Motivace a závislost ruku v ruce

Motivace je velmi důležitá. Bohužel není vždy správně prezentována a často může vést i k závislosti. Pak člověk hledající odpovědi a prožívající v životě bolest či trápení ve svém emocionálním rozpoložení může podávaný obsah špatně vyhodnotit. Tvořiči atmosféry na mnoha přednáškách dovedou sice dotyčného naladěním odvést od problémů k příjemným prožitkům, ale často to působí jako mentální droga vedoucí k závislosti a nesvobodě.

Motivační semináře

Motivace z venku nás pak tak trochu činí nesamostatnými, nesvobodnými a neschopnými nést zodpovědnost za svá rozhodnutí. Neschopnými tvořit v životě to, co chceme. Mnoho lidí v této situaci není schopno vyvíjet úsilí, aby se zorientovalo, objevovalo a tvořilo nové schopnosti, cítilo lásku a nacházelo sílu. Proto si raději zaplatí i z posledních peněz motivační seminář, aby se naladilo. Pak jdou zase zpět pracovat do úmorné a nudné práce. A tak to jde opakovaně.

Když nám chybí motivace

Možná už jste přemýšleli nad tím, co je pro váš život hodnotné, podpůrné, naplňující a prospěšné. Možná už jste současně také přišli na to, že to nemusí být vždy motivační a motivující. A motivující nemusí být vždy prospěšné. Motivační je ve skutečnosti často jen ten pěkný obal halící informaci. A to je marketing. Obhajoba, která mnohdy nevypovídá o hodnotě informace uvnitř lákavého balíčku. Pochopení obsahu se buduje úsilím v sobě, nikoliv naladěním. Naladěním se vytváří pouze schopnost všímavosti. Hodnota příchozí informace není dána její prezentací, ale následným činem.

Když má motivace své ALE

To skutečně hodnotné, životu podpůrné a naplňující totiž nemusí být motivující. Můžeme být nastavení a naladění jinak. Naše filtry osobnosti při přijímání jsou prostě jinak nastaveny. To, co je životu podpůrné, nemusí být v současnosti zatím schopné motivace. A motivace má být poskytnuta pouze připraveným a naladěným. To, co přichází, je nutné přijmout, poznat a zkusit. Pak se teprve s jistotou rozhodnout, zda to příchozí je pro nás přínosem, nebo ne.

Vnitřní a vnější motivace

Poznávání je spojeno s úsilím a výsledkem je skutečná hodnota v životě, ve kterém jsme schopni se zorientovat. Pak teprve přichází ta zdravá, vnitřní motivace. Motivace zvenku totiž může být lékem i jedem. Každý lék se stává jedem nad určité množství jeho požití. Stejně je to i s motivací z venku. Pokud jen supluje vlastní motivaci zevnitř, stává se jedem a závislostí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient