Andropauza, aneb i muži mají své dny

bolesti svalů, bolest svalů, olfen

Mužská menopauza, mužský přechod, tedy odborně andropauza prostě existuje, i když se možná neprojevuje navenek tak viditelně, jako u žen.

Příznaky andropauzy už se ale ani zdaleka netýkají jen mužů, kteří mají více než 40 let. Skutečná menopauza u žen je pokles hladiny estrogenu. Muži také nejsou ušetřeni hormonálním výkyvům a dochází u nich v posledních letech k poklesu testosteronu mnohem častěji již po dosažení 30 let. V důsledku nejde jen o problémy v sexuálním životě mužů, ale také o snižování svalové hmoty, přicházející deprese, podrážděnost a poruchy spánku. Podle odborníků lze tyto faktory do jisté míry ovlivnit.

Andropauza

S poklesem hladiny testosteronu je spojován zejména stres, nedostatek spánku a obezita. Současně jde o přirozený proces. Podle odhadů má každý muž, který už dosáhl veku 80 let o 50 % méně testosteronu než na vrcholu své aktivity. Klesající hladina tohoto hormonu ale nesouvisí jen se stárnutím. Stav může výrazně ovlivnit pohyb, zdravá strava i konzumace léků a naopak výživových doplňků.

Zaměřeno na spánek

Pro optimální hladinu v těle je klíčový i spánkový režim. Právě během spánku, zejména nad ránem, produkuje tělo testosteron. Je také dát pryč z dosahu ložnice i veškeré rušiče spánku, jako je mobilní telefonu, počítač či televize. Pomůže i nižší teplota v ložnici, která má vliv na kvalitu spánku a následně i na produkci testosteronu.

Zaměřeno na kondici

Kondice hraje v produkci testosteronu svou roli. Není pohyb jako pohyb. Kardiologické vytrvalostní cvičení jako běh na dlouhou trať dokonce produkci testosteronu snižuje. Pozitivní efekt má naopak zvedání váhy při použití velkých svalů. Tedy třeba na zádech, na nohou a pak i na rukou.

Zaměřeno na stravu

Je dobré zařadit do svého jídelníčku potraviny, které zvyšují inzulinovou rezistenci. Pro produkci testosteronu jsou zcela nezbytné i některé sacharidy, zejména v metabolizované podobě z ovoce, zeleniny a luštěnin. Tvorbu testosteronu podporují i nasycené tuky z masa, kokosového oleje a makadamových ořechů.

Vzájemná synergie

Klíčem k úspěchu je kombinace zmíněných doporučení. Doporučuje se i užívání přírodních doplňků stravy, které podporují tvorbu testoseteronu. Pokud nastane období andropauzy, změní psychiku i fyzický vzhled. Je třeba tedy pracovat na tom, aby tvorba testosteronu neklesala a období andropauzy oddálit co nejvíce to jde.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient