Ideální věk na vdávání nemusí být ve 30 letech

Vědci a matematici se pustili do složitého počítání. Přiklání se k hranici 26 let, jako k ideálnímu věku pro vstupování do manželství. Statistiky, výzkumy a výpočty jsou jedna věc, stejně jako plány, věcí druhou je pak štěstí, které je třeba k nalezení ideálního partnera.

Pravidlo 37 %

Jedna možnost by tu ale byla. Nazývá se Pravidlo 37 %. Abyste získali to nejlepší v rozumném čase, stačí se podívat pouze na 37 % ze všech možností. V tu chvíli máte k dispozici dostatek informací, které jsou nezbytné pro uvážené rozhodnutí, aniž byste promarnili nadbytek času. Stačí se setkat jen s 37 % kandidátů na pracovní pozici, abyste získali toho nejlepšího v adekvátním limitu. Můžete si projít jen 37 % všech nabízených praček pro nalezení optimální kvality a konečné spokojenosti.

Svatby ve 26 letech jsou nejšťastnější

K demonstrování teorie provedli výzkumníci experiment s názvem The Secretary Problem, v překladu, Problém se sekretářkami. Vyplývá z něj, že si stačí domluvit pohovor se třemi sekretářkami a vsadit na druhou kandidátku. Pokud je lepší než ta první, přijměte ji. Pokud lepší není, vyzkoušejte tu třetí. To lze aplikovat i na potenciální partnery. I když váš vztah v minulosti opakovaně nevydržel, řešením není začít chodit s každým alespoň trochu přijatelným adeptem na partnera, ale s rozmyslem vybírat.

Jak vybírat partnera

Pokud je vám méně než 26 let, vyčkejtena partnera. Pokud použijeme pravidlo 37 % na problematiku vztahů za předpokladu, že většina z nás čeká na svého partnera mezi 18 a 40 lety, je třeba být ve střehu kolem 26. let, kdy jsme v nejvýhodnější pozici rozhodnout se správně. Delší čekání by se nám už nemuselo vyplatit. Po překlenutí této věkové hranice se snižují šance na nalezení životního partnera. Matematici to nazývají optimálním zastavením problému.

Hranice 33 let

Kristova léta jsou začátkem konce všech šancí. Sociolog Nicholas H. Wolfinger odhalil, že je nejlepší uzavřít svazek mezi 28 a 32 lety. Tehdy je nejmenší šance, že manželství ztroskotá. Po 32. narozeninách se pravděpodobnost rozvodu každoročně o 5 % zvyšuje. Pravidlo 37 % není neprůstřelné. Jde o závěry vycházející z chladné logiky matematiky.

Kdo vybírá, přebere

Člověk jasně neví, co od partnera chce, už před dosažením 26. let a vnímání potenciálních partnerů mezi 18 a 40 lety se dramaticky mění. Hledáme jiné typy. Pravidlo 37 % ale naznačuje, kdy jsou naše rozhodnutí ohledně životních partnerů nejdůvěryhodnější. Je to kolem 26. narozenin. Pokud v tom období máte partnera, neváhejte a na nic nečekejte. Lepší výběr než v tu chvíli už mít nebudete.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient