Jak překonat osamělost

Zejména ženy jsou v mnoha životních obdobích osamělé a zranitelné. Trpí nevysvětlitelnými smutky, poruchami spánku a nedůvěrou v sebe sama. Jde o začarovaný kruh v podobě ještě větší osamělosti.

Osamělost může postihnout muže, ženy, dokonce i děti. Nejde jen o stáří, ale i všechny jedince v těžkých životních situacích, jako je rozvod, vdovství, úmrtí blízké osoby, nebo jen separace od světa v podobě mateřské dovolené. Osamělí jsou i tvrdě pracující lidé, kteří nevidí východisko ze své situace. Často je to prostě semele. Právě osamělosti se odjakživa lidi děsí nejvíce. Osamělost ale není samota. Ta může být žádoucím stavem, kdy prostě potřebujeme trochu času sami na sebe. Osamění nás oproti tomu dovede dokonale srazit na kolena.

Jděte pomáhat

Není nic jednoduššího, než přestat myslet jen na sebe a zaměstnat se. Sebrat se a jít prostě pomáhat. Existuje mnoho možností jak pomáhat potřebným. Může to být dům seniorů, dětský domov, kojenecký ústav nebo psí útulek. Můžete sousedům hlídat děti, psát s nimi úkoly nebo si s nimi prostě jen hrát. Můžete chodit číst seniorům a držet je za ruku během odcházení z tohoto světa. Pokud se budete cítit potřební, užiteční a prospěšní, bude vám lépe. Dejte životu smysl, zvedněte si náladu i sebevědomí. To vás taky dostane mezi lidi.

Kontakty nové a staré

Postupem života se měníme a vyvíjíme. Někdy je mnohem lepší, než obnovovat staré kontakty vytvářet ty nové. Mnohdy totiž zjistíme, že s těmi, se kterými jsme si rozuměli před 20. lety, si už nemáme co říct. Je třeba být v kontaktu s lidmi a to není vůbec snadné. Pokud jste se spálili tolikrát, že už raději nechcete vazby ani tvořit, je ona výše zmíněná pomoc potřebným, často nezávaznou formou kontaktu. Možná se budete divit, kolik moudrosti a zpětné vazby najdete tam kdesi za vráskami na nemocničním lůžku umírajícího člověka, který už něco prožil.

Únava přináší spánek

Osamělost jde často ruku v ruce s nespavostí. Buď nemůžete večer zabrat, nebo se brzy budíte a už neusnete. Ráno jste pak unavení, bez energie a nálady. Jde o další začarovaný kruh. Pomáhá fyzická aktivita. Začněte cvičit, sportovat, chodit na procházky, místo výtahu a MHD choďte raději pěšky. Nesahejte po pilulkách a pomozte si bylinkami nebo teplým mlékem s medem.

Smíření a vyrovnanost

Život je plný možností. Můžete dělat prakticky cokoli, na co si troufnete a co vás naplňuje. Musíte ale chtít. Překonat onu nechuť a letargii bývá často nejtěžší. Všude čtete, že máte zkoušet nové věci, koníčky a vzdělávat se. Pracovat sami na sobě a měnit sami sebe. Někdy je ale mnohem důležitější přijmout sami sebe. Vyrovnat se s tím, že jednou půjdeme z tohoto světa. Že ani ona osamělost není nekonečná. Často jde o největší možnou úlevu. A když budete při odcházení z tohoto světa někoho držet za ruku, dáte tak sobě naději, že jednou třeba bude také v této těžké chvíli držet za ruku vás.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient