Jak vybrat sídlo společnosti s ohledem na platná pravidla? Začínáte podnikat a nevíte, jaký zvolit postup? Ve stručnosti vám napovíme

Sídlo firmy

Jak vybrat sídlo společnosti, jestliže se právě pokoušíte nastartovat byznys? Pokud řešení této situace patří k věcem, v nichž nemáte tak docela jasno, přečtěte si pár následujících tipů a užitečných informací. Mohou vás navést správným směrem a celý proces poněkud urychlit. V začátcích se jistě hodí každá rada, takže pojďme na to.

Jak vybrat sídlo společnosti a dodržet zákonné podmínky

Jestliže začínáte podnikat, máte za povinnost zaregistrovat oficiální sídlo vaší nově založené společnosti. Za tímto účelem musíte použít speciální formulář. Jde o tzv. „návrh na zápis do obchodního rejstříku“. Tento návrh podává vždy jednatel společnosti a to u krajského soudu. Nutný je k tomu samozřejmě doklad totožnosti a neobejdete se ani bez tzv. právního důvodu pro užívání prostor zvolených jako sídlo firmy. Tento právní důvod musí mít písemnou formu a jde v podstatě o prohlášení vlastníka nemovitosti nebo osoby, která je oprávněná s touto nemovitostí nakládat. V každém případě nesmí být toto prohlášení starší než tři měsíce a jeho obsahem je souhlas s tím, že se vaše společnost smí na dané adrese skutečně zaregistrovat. Prohlášení musí být podepsáno a podpisy úředně ověřeny. Je nezbytné přiložit rovněž výpis z katastru nemovitostí.

Pokud snad nabudete dojmu, že je pro vás celý proces příliš složitý, neváhejte se poradit na živnostenském úřadě anebo se rovnou svěřte do rukou nějaké specializované firmy, která vše obstará za vás.

Máte zhruba 3 možnosti, kam sídlo firmy umístit

Stát nakládá na bedra firem a živnostníků čím dál více povinností a jen zřídkakdy jim v něčem trochu uleví, ale s tím je bohužel při vstupu do podnikání nutné počítat. Pokud jde o umístění sídla vaší společnosti, vybírat můžete v zásadě ze tří hlavních způsobů, kterými se s tím lze vypořádat. Zkuste tedy firmu zaregistrovat:

1) V ZAKOUPENÉ ČI PRONAJATÉ KANCELÁŘI

2) VE VIRTUÁLNÍ KANCELÁŘI

3) U VÁS DOMA

Skutečné kanceláře jsou využívány nejčastěji

Nebude pro vás asi žádným velkým překvapením, že zřízení sídla v reálných kancelářských prostorách patří k nejobvyklejším způsobům, kterým firmy plní tuto svou zákonnou povinnost. Pakliže však stojíte teprve na počátku vaší podnikatelské dráhy, nemusí být tato varianta právě ideální. Není totiž nijak levná, a pokud snad hned v začátcích nedisponujete větším objemem finančních prostředků, dáte nejspíš přednost některé z dalších možností. Zejména ve větších městech vás pronájem kancelářských prostor vyjde na slušné peníze a pravděpodobnost, že v dnešní době seženete solidní personál a to za rozumnou mzdu, je vskutku mizivá.

Virtuální kanceláře a jejich rostoucí obliba

Je tu hned několik podstatných důvodů, díky nimž jsou virtuální kanceláře stále populárnější. K nejzásadnějším výhodám patří jednoznačně provozní úspory, neboť solidní poskytovatel virtuálního sídla vám již za několik stokorun měsíčního poplatku zajistí takřka plnohodnotný servis. Ten zahrnuje krom registračního čísla též funkční recepci, vyřizování telefonických hovorů, přebírání pošty, řadu administrativních prací a v případě potřeby také skutečnou zasedací místnost, kterou můžete využít za účelem úředních či obchodních schůzek.

Ušetříte tak měsíc co měsíc nejenom tisíce korun za nájem a za mzdy, ale také nezanedbatelné množství času, který je jinak na zajištění chodu vlastní kanceláře nezbytný.

A tak se stále větší počet firem uchyluje pod křídla některého z poskytovatelů těchto služeb. Zajistí si tím co nejefektivnější fungování vlastní kanceláře. Opomenout přitom nelze ani to, že takovým krokem mohou získat též nějakou prestižní adresu, která jim bude pro účely firemního sídla poskytnuta. Taková věc dokáže většině společností obvykle slušně vylepšit image a tím pak usnadnit navazování nových obchodních kontaktů i přivést nové zákazníky. Když je řeč o lukrativních adresách, podívejme se alespoň na ty, které jsou u nás coby sídla firem využívány zdaleka nejčastěji.

Nejpopulárnější tuzemské ulice
Rybná, Kaprova, Jaurisova, Kubelíkova (PRAHA)
Lidická, Příkop, Merhautova (BRNO)
28. října, Nádražní, Výškovická (OSTRAVA)
Liberecká, Dobiášova, Gagarinova (LIBEREC)
Sokolovská, Klatovská třída, Žlutická (PLZEŇ)
Olomoucká, Trnkova, Nádražní (OLOMOUC)

Sídlo firmy na adrese trvalého bydliště

I takovým způsobem lze celou věc vyřešit. Hodláte-li však váš byznys skutečně provozovat v pohodlí vlastního domova, zamyslete se nejprve nad tím, zda je to ideální řešení právě pro vás. Pokud máte rodinu, může být podnikáním narušen váš soukromý život a opačně to platí pochopitelně také. Ekonomicky je to však bezesporu vcelku výhodné.

Je to sice jen první krok na dlouhé cestě, ale…

Výběr firemního sídla je pouze jedním z prvních kroků na cestě k úspěšnému fungování vaší společnosti. Podcenit toto rozhodnutí by však nebylo vůbec moudré, protože to, kterou z nabízených variant si zvolíte, může do značné míry ovlivnit fungování celého vašeho byznysu, což jistě dobře chápete.

Trocha rozvahy je proto zcela na místě, co říkáte?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient