Jen si to neberme osobně

Narodit se s notnou dávkou hroší kůže je dar. Nic se nás nedotkne. Postačí být i dostatečně asertivní a nebrat si vše osobně. Jenže někomu se to nedaří, i když projde několika kurzy asertivity. S tím, co nám bylo dáno do vínku, se občas bojuje velmi těžce.

Pokud si berete věci osobně, je třeba vyvinout dostatečnou snahu na to, s tím skončit. V životě se vám totiž neskutečně uleví. Většinou se k vám okolí nechová špatně kvůli vám, ale kvůli sobě. Pokud vás neustále pronásleduje pocit, že se o vás v práci kolegové baví a přátelé vás pomlouvají, je nejvyšší čas se zamyslet nad tím, zda nejste příliš zaměřeni na sebe. Pokud si přehnaně berete věci osobně, jde podle odborníků o skrytý výraz sobectví. Všechno, co se děje, se kolem nás prostě netočí.

Nebýt středobodem vesmíru

Je třeba se zbavit pocitu, že všechno, co druzí lidé dělají, souvisí nějak s námi. Každý je zcela jedinečný, má své představy, touhy, sny i vnímání okolního světa plného dění. Pokud vás někdo předběhne ve frontě, neznamená to, že nás chce vždy poškodit. Někdy prostě jednoduše spěchá. To lze volně aplikovat na mnoho dalších situací, které se nás často zbytečně dotýkají.

Pravda není vždy jen naše

Když si bereme něco osobně, chápeme gesto jako útok a pak uděláme totéž. Většinou to ale nikdo tak nemyslel. Konflikty rostou v naší hlavě. Pokud máme my na něco jistý názor, nutně jej nemusí sdílet i ostatní. Je to zcela v pořádku. Naše pravda nemusí být pro jiné důležitá. I když s námi někdo nesouhlasí, nic se neděje. Každý jsme jiný a díváme se na svět přes odlišný filtr našich zkušeností.

Hlavně se nebrat moc vážně

Každý z nás si v mysli vytváří jistý obraz, ve kterém je sám sobě aktérem. Můžeme si myslet to, co chceme o sobě i o druhých. Názory, které máme o sobě i o druhých, nemusí být vždy nutně pravdivé. To, co se nám honí hlavou, často není pro ostatní vůbec důležité. Ten, kdo vám lže, lže i sobě. Je třeba se na skutečnosti dívat jinou optikou. Někdy více nezúčastněně, pak se nás nebudou věci tak dotýkat.

Láska, úcta a pokora

Jestliže umíme tolerovat s náležitou pokorou odlišný názor, měli by i ti druzí se stejným respektem a pokorou přijmout i názor náš. Pokud nás nerespektuje v našem názoru, nutně nemusí být součástí našeho života. Pokud se k nám někdo nechová s láskou a úctou, nezaslouží si být v naší přítomnosti. Uleví se nám, když nám zmizí ze života. Ke smutku není důvod. Pokud se naučíme být nad věcí a nebrat si věci osobně, máloco nás rozhází. Naučíme se důvěřovat samy sobě. To je největší jistota.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient