Při boji proti stárnutí a vráskám vsaďte na potraviny podporující tvorbu kolagenu. Výživa je stále alfou a omegou dobré kondice, zdraví i mladistvého vzhledu.
Stárnutí pokožky a věk
Zásadní je dostatek kolagenu v těle. Kromě věku se na zpomalování tvorby kolagenu podílí i mnoho dalších negativních faktorů. Za urychlení procesu stárnutí naší pokožky mohou hlavně hormonální změny, nadbytek slunce, dehydratace, léky i drogy, kouření, nedostatek živin, stres, narušené trávení či střevní potíže. Zkuste proto přidat do svého jídelníčku následující látky a potraviny.
Kolagen
Kolagen je látka nacházející se v našem těle. Je nejdůležitější látkou, kterou potřebuje proti bolesti kloubů i proti vráskám. Patří mezi bílkoviny vyskytující se v tkáních, kde tvoří podpůrnou vrstvu. Podílí se na tvaru, pružnosti a pevnosti buněk a právě díky kolagenu je naše pleť vypnutá a bez vrásek. S věkem jeho tvorba klesá a vznikají vrásky. Zpomalenou tvorbu kolagenu nelze obnovit. Kolagen tedy musíme do těla dodávat pomocí stravy.
Vitamíny
Důležitý je vitamin C a antioxidanty, které najdete ve většině ovoce i zeleniny. Dále jde o vitamíny ze skupiny B a E. Na produkci kolagenu má silný vliv i provitamin A, který je dobré aplikovat přímo na pokožku v krému i séru.
Zajímavost: Oblíbeným zdrojem vitamínu C jsou u nás pomeranče. Věděli jste ale, že vitamín C není jedinou zdraví prospěšnou látkou, kterou tyto citrusy obsahují? Přečtěte si více o látkách obsažených v pomerančích a jejich vlivu na zdraví.
Fytoestrogeny
Estrogen je mimořádně důležitý pro tvorbu kolagenu. Jeho produkce s přibývajícím věkem přirozeně klesá. Doplnit jej můžeme díky potravinám, které fytoestrogen obsahují. Jde o sójové boby a výrobky z nich, hrách, fazole, lněná semínka, vojtěška, kapusta i otruby. Díky dostatečnému množství estrogenu v potravě zpomalíte i ztrátu kolagenu.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny mají podobnou funkci, jako má kolagen. Udržují pokožku pevnou a pružnou. Jejich bohatým zdrojem jsou ryby a olej z lněných semínek.
Katechin
Katechin je silný antioxidant a nachází se v čajích, jako je zelený či bílý. Ty jsou známé svým omlazujícím účinkem na pleť. Katechin dokáže ochránit buňky před volnými radikály a zabránit poškození pleti.
L-arginin
L-arginin je aminokyselina, mimořádně užitečná při hojení ran. Dokáže proto pozitivně ovlivnit i tvorbu kolagenu a přímo ovlivňuje jeho produkci v kůži. Najdeme ji v sezamových semenech, čočce, v mořských plodech nebo třeba ve špenátu.
Lutein
Lutein je silným antioxidantem chránícím naše tělo před oxidačním stresem a volnými radikály. Tím chrání i naši pokožku. Působí příznivě i na naše oči a chrání je před dopadajícím UV světlem. Najdete jej v zelené zelenině, mrkvi, hrachu, pistáciích i vejcích.
Organická syrovátka
Organická syrovátka je úspěšným urychlovačem produkce kolagenu. Ta organická neobsahuje žádné nežádoucí chemikálie, a proto je vždy lepší sáhnout po kvalitě.
Želatina
Želatina je tepelně upravený kolagen. Konzumací želatiny doplníme chybějící kolagen v pokožce, v kloubech a chrupavkách. Získat ji můžeme vývarem z kostí a chrupavek.