Tabata a 4 minuty denně. Spalujte tuk v extrémně krátkém čase.

hubnutí

Zvyšte si kondici a vytrvalost. Mnohem účinněji také zredukujte tukové zásoby. Metoda tabaty je rychlá i efektivní ve spalování tuku a formování postavy.

Princip tkví v časových intervalech. 20 vteřin cvičte naplno a 10 vteřin odpočívejte. Musíte si zvolit dostatečnou zátěž a dynamické cviky, abyste ze sebe vydali maximum. Cvik opakujte po 8 sériích. Doba tréninku je libovolná, většinou od 4 minut na jeden cvik až do 20 minut, podle vaší fyzické kondice a zvoleného cíle. U každého cviku proveďte maximální počet opakování po dobu 20 vteřin a 10 vteřin odpočívejte. Odcvičte 8 sérií za 4 minuty a po pauze 3 minut se přesuňte na další cvik.

Známé angličáky

Výchozí pozice známých angličáků je pevný postoj s rovnými zády a s rameny staženými dolů. Následuje podřep s dlaněmi opřenými o zem a výrazný odskok do vzporu v podobě kliku. Snažte se vždy při odskoku nijak neprohnout záda a stáhnout břicho. Pokud už cvičíte nějakou dobu a rozhodně nepatříte mezi úplné začátečníky, můžete také provést pánský nebo dámský klik s koleny na zemi. Pak následuje návrat do předchozí pozice a nakonec celý cvik zakončíte vysokým výskokem vzhůru s pažemi pěkně protaženými nad svou hlavou.

Dřep kombinovaný s výpady

Procvičíte si přední i zadní stranu stehen a hýždě. Postavte se zpříma, rozkročte nohy na šíři ramen, proveďte dřep s váhou na patách a držte rovná záda. Pokud cvičíte bez zátěže, dlaně spojte před hrudníkem. Vraťte se do původní pozice, nepropínejte úplně kolena a přední stehna mějte stále v napětí. Po dřepu následuje výpad levou nohou směrem dozadu a zpět, pak to samé pravou nohou. Držte rovná záda a nepředklánějte se. Trojici cviků opakujte po celou dobu intervalu.

Procvičení břišních svalů a sedy lehy

Účinný cvik pro budování tzv. sixpacku jsou známé sedy lehy. Lehněte si zády na podložku a bedra přitiskněte k podložce. Dlaně spojte za hlavou a opřete o zem pokrčená chodidla. S výdechem precizně se zataženým břichem rolujte páteř až do sedu a s nádechem se vraťte zpět. Cvik provádějte tahem břišních svalů bez švihu.

Kliky na celé tělo

Zapojíte hrudník, paže i core, tedy střed těla. Zvolte klik pánský či dámský, klidně i tricepsový, kdy lokty pevně přitisknete k tělu. U dámského kliku si klekněte na podložku, podsaďte pánev a dlaněmi se opřete na šíři ramen. S nádechem pokrčte lokty a čelem směřujte k podložce. S výdechem se odtlačte do původní pozice zpět. U pánské verze propněte nohy a nedotýkejte se koleny země.

Cviky na prostřídání

Tabatu lze využít u kondičního tréninku i v rámci kardio aktivity. Vyzkoušejte intervalový běh, střídáním sprintu a svižného poklusu pro vyšší výkon. Spalování bude probíhat ještě pár hodin po aktivitě. Můžete zařadit tabatu i na orbitreku, stepperu, jízdě na kole a skákání přes švihadlo.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient