Co dělat či nedělat proti bolesti zad

Bolest zad nás občas trápí asi všechny. Napomáháme si k ní tím, že často nevědomě či podvědomě děláme stejně stálé chyby.

Tašky a kabelky na jednom rameni

Těžká kabelka či taška na jednom rameni způsobuje nerovnováhu těla a vychýlení páteře. Dlouhodobé nesprávné držení těla do jedné strany vede k nepravidelné deformaci meziobratlové ploténky až k výhřezu. Často jde o tlak na nervový kořen a vzniká kořenový syndrom.

Sedavé zaměstnání

Při sedavém zaměstnání často neudržíme správnou polohu a oslabujeme zádové svaly. Při sezení je na páteř vyvíjen o 1/2 vyšší tlak než při stání. Nohy a ruce mají být ohnuty v úhlu 90 stupňů. Hlava nemá být vysunuta dopředu. Důležité jsou přestávky, cviky na uvolnění zádových svalů a protahování.

Telefon u ucha

Dlouhé hodiny s mobilním telefonem u ucha přispívají k bolesti zad a krční páteře. Zatěžuje se tak krční páteř asi o 30 kg více, než normálně.

Zvedání těžkých břemen

Věci není dobré zvedat v předklonu, ale z poddřepu. Mít rovná záda a tíhu přenést na nohy. Důležité je si také uvědomit, že každý unese jinou váhu a nepřehánět to.

Vhodná matrace způsob vstávání z postele

Životnost kvalitní matrace udávají odborníci na 10 let. Z postele se má vstávat z boku, v lehu na zádech pokrčit nohy v kolenou, otočit se na bok, spustit nohy z postele a posadit se s pomocí zapření o ruku i druhé předloktí umístěné vedle sebe před hrudníkem.

Nadváha a obezita

Kilogramy navíc způsobují nesprávné držení těla a hyperlordózu v podobě nadměrného prohnutí v oblasti bederní páteře. Pak se dostaví mravenčení, ostré a často nesnesitelné bolesti.

Správná obuv

Podpatky vyšší než 4 centimetry mění těžiště trupu, přetěžují přední část nohy a nadměrně namáhají páteř i kolenní klouby. Baleríny a nízké letní sandály jsou zátěží pro klenbu. Ideální jsou 2 až 4 cm.

Stres

Stres ovlivňuje mysl i tělo. Stres, zloba, negativní emoce, smutek a deprese nejvíce ovlivňují svaly kolem krční páteře, ty se stahují a zatínají. Chronický stres nedovolí staženým svalům regenerovat.

Nedostatek pohybu

Nedostatek pohybu se projevuje chronickou bolestí zad a krční páteře. Jde o ztuhnutí a oslabení svalů a vede k bolestem. Pro posílení svalů je nutné pravidelně cvičit, zpevnit svaly kolem páteře a břišní svaly. Procházky a schody místo výtahu jsou základem. Pomůže i relaxační cvičení a wellness.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient