Jedete na dovolenou a děti necháváte doma? Kde končí a začíná sobectví?

Možná to dilema vedete i vy. Kolik je moc a kolik je málo? Jak moc se věnovat dětem a nevyčítat si, že nejsme s nimi? Mámy by možná měly být občas aspoň trochu sobecké.

V době, kdy jsou děti malé, to často nechápeme. Když nám kamarádka onehdy vyprávěla, že nechala tři malé děti doma a odjela sama na dovolenou, my ostatní, co už máme velké děti, jsme to pochopily. Jenže nám to došlo až nyní, když jsou naše děti dospělé. A trochu kamarádce závidíme, že to umí. My jsme to neuměly. Dělaly jsme vše, co bylo v našich silách. Nyní se za našimi dětmi zavřely dveře a všechny věnované chvíle jsou smazány. Ano, je to trochu nadsázka, ale kdo to zažil, ten nám rozumí.

Role matky je náročná

Na nic prostě není čas, děti stále něco potřebují, jsou nemocné, zlobí a naše nervy pracují na plné obrátky. Pokud se matka umí rozhodnout, že bude pro jednou trochu sobecká, sbalí kufry, rodinu nechá doma a odjede si odpočinout, je to silná žena. Celou dobu trpí obavou, co se děje doma. Kamarádka má tři děti ve věku od tří do sedmi let. Miluje je, ale mnohdy toho má plné zuby. A my ji chápeme. Starat se o manžela, děti, psy a rodiče opravdu vyčerpá. V poslední době už měla pocit totálního selhání, byla melancholická, depresivní a nic ji netěšilo. Velký krok jí vrátil životní elán.

Zlatý last minute

Kamarádka sáhla po last minute zájezdu a za dva dny byla fuč. Odjela na týden na dovolenou sama. Doma bylo pozdvižení. Najednou se ukázalo, že postarat se o tři děti a rodiče není zase taková legrace. Scény a hrozbu rozvodem nechala doma a odjela. Užila si dovolenou a doma všem došlo, co všechno musí zvládnout. Má to šťastný konec. Rodiče si nevymýšlí kvůli zbytečnostem, manžel pomáhá mnohonásobně víc a děti více šlapou brázdu. Dostala k narozeninám zájezd k moři, aby si zase mohla odpočinout. Být občas sobecká u ní nebylo trochu na škodu. Druhá naše kamarádka udělala totéž. Skončilo to rozvodem. Zřejmě je to v lidech. Jedno je ale jisté. Nikdo vám nevrátí ani čas, ani ztracené zdraví. Nám všem je ale jasné, že i ona za dvacet let řekne, že by něco dělala jinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *