Můj život s inkontinencí

inkontinence

Tělo není stroj. Postupem času jeho jednotlivé části přestávají fungovat nebo fungují špatně. To je prostě fakt. I když si dnešní medicína se spoustou potíží poradí, ne všechny nemoci a neduhy se dají úplně vyléčit. Všechny však lze nějakým způsobem řešit. A především většina z nich vůbec nemusí znamenat sníženou kvalitu života. Člověk by měl žít naplno.

Každý má něco. Mě potkala inkontinence. Nevím, jestli mám jásat, nebo brečet. Počurávat se není zrovna idylické, moč zapáchá a nikdo nechce být v mokrém spodním prádle. Na druhou stranu je to komplikace, která mě nijak neohrožuje na životě. Ze začátku mě hodně omezovala, nicméně naučila jsem se s ní žít.

Diagnóza? Urgentní inkontinence

Lékaři rozlišují dva druhy inkontinence. Té jedné se říká stresová a poznáte ji tak, že k únikům moči dochází při smíchu, zakašlání či fyzické námaze. To je za mě ta lepší situace, protože přesně víte, kdy můžete problémy čekat. Já ji bohužel nemám. Mě trápí inkontinence urgentní, tedy neustále se opakující pocit, že musím jít na toaletu. Potřeba močení je častá, někdy nestihnu dojít na záchod.

Nikdo neví, proč urgentní inkontinence vzniká. Jedni tvrdí, že na vině jsou ochablé svaly močového měchýře, a doporučují Kegelovy cviky na posílení. Podle dalších jsou poškozené receptory ve svalech měchýře, a tak zasílají mozku chybné signály o plném močovém měchýři. Kdo ví, jedno je však jisté – nemoc jsem si nepřivodila vlastním přičiněním a nezbývá mi než se s ní nějak vyrovnat. Pomáhají mi v tom blízcí a také inkontinenční vložky.

Ani krok bez vložky

Když to vezmu kolem a kolem, únik moči do mého života přinesl v podstatě jen jedinou změnu: Musím s sebou všude nosit inkontinenční vložky. Staly se mými věrnými společnicemi, mám je ve všech kabelkách a batozích, aby se náhodou někdy nestalo, že nebudu mít u sebe zásobu. To bych pak byla neklidná a při nervozitě se mé problémy znatelně zhoršují.

Oblíbila jsem si vložky TENA Lady, konkrétně model Slim. Ty tlustší sice absorbují více tekutiny, avšak s typem Slim se cítím přirozeněji. Na jaře, podzim a v zimě mi vůbec nevadí, v letních horkách je neustálé nošení vložek trochu nepříjemné. Však víte – je to jako když máte menstruaci. Jen ne pouze jednou měsíčně, nýbrž denně.

Mí blízcí to ani neví

O mém problému s únikem moči jsem se svěřila pouze nejbližší rodině. Spousta blízkých, s nimiž trávím čas, o tom nemá ani tušení. Navenek není nic vidět, vložku si vyměním na záchodě, kam se mnou nikdo nechodí. V počátcích jsem si myslela, že mi všichni musí vidět na očích, když k tomu zrovna došlo. Ale není to tak. Dokud nic nedáte najevo, nikdo si nevšimne. S inkontinencí lze bez problémů žít normální život, když na to máte odvahu. Já ji mám a vy byste ji měli najít také.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient