Singles a mingles, už je to tu zase

Na světě je podle statistik v současné době bez partnera asi polovina lidí. Letí volná partnerství a nezávazné vztahy. Pokud jste ještě vyrůstali v rodině, kde se lidé nerozváděli, měli jste štěstí. V době emancipace, svobody a nekonečných možností současného života, už dnešní vztahy nejsou snadné.

Singles a mingles jako trend moderní doby

Být sama by bylo za dob našich matek ostudou a muži na tom nebyli lépe. Za starou pannu či starého mládence nechtěl být nikdo. Dnes svoboda přináší mnoho možností bez nutnosti dělat kompromisy. Socioekonomický vývoj, individualismus, kariéra, soustředění se na vlastní zájmy a dlouhé žití singles nás vedou do doby, kdy už si těžce zvykáme na partnerský život. Znovu se učit naslouchat není snadné. Přesto se mnoho lidí nerozhoduje být single z vlastní vůle, ale je k tomu dohnáno okolnostmi.

Co na to statistiky

Nejméně singles je ve věku od 25 do 34 let a ti žijí spíše mingles. Ono singles je většinou podle vývojového trendu teprve čeká. Asi 25 % singles je ve věku od 35 do 44 let a ve věku 45 až 54 let je to 28 %. Zde je rozhodnutí žít sám většinou nedobrovolné, protože je těžké najít partnera se stejnými prioritami i pohledy na svět. Jde o začarovaný kruh. Samotu zaplňujeme koníčky a hlavně prací. Po negativních zkušenostech z předchozích vztahů, ve strachu z dalšího zklamání a rozchodu, nedáváme vztahům šanci. Jsme zvyklí žít sami, protože tak již žijeme dlouho.

Mingles versus married, but single

Married, but single, tedy ženatý či vdaná, ale svobodný či svobodná, představuje partnerský nebo manželský vztah, kdy jsou lidé spolu v jedné domácnosti, ale každý má svoje finance, nezávislost a scházejí se, jen když chtějí. U vztahu mingles jsou dva spolu, ale nesdílejí jednu domácnost. Většinou jde o ty, jenž mají za sebou dlouhodobé a neúspěšné vztahy. Nechtějí se znovu poutat, měnit partnera či zcela akceptovat jeho chyby. Za zdánlivou svobodou a nezávislostí se skrývá osamělost.

Singles nebo raději kompromisy

Mnoho lidí má strach s někým znovu budovat vztah, ale rozhodně nechtějí být sami. Pak je důležité dát vztahu šanci a pracovat na něm. Užívat si společné chvíle a aktivně je vyhledávat. Najít si i chvilku pro sebe. Promyslet sestěhování i společné dítě. Moderní společnost netrvá na klasickém modelu rodiny. Vždy je ale třeba zajímat se o druhého, všímat si maličkostí, komunikovat, nepřehlížet problémy a najít i společné zájmy, které pár spojují. Ideál neexistuje. Dříve to ale bylo jaksi snazší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *