Veganství má své přednosti i rizika

Zelenina koktejl

Veganská strava je stále více v kurzu. Má mnoho předností i nebezpečí. Při této formě může snadno dojít k nedostatku mnoha základních živin. Obezřetní bychom měli být zejména u dětí.

Veganství není jen druh stravování, ale i životní styl a filozofie. Při této formě výživy se nekonzumují žádné živočišné produkty. Tedy maso, ryby, mléko, vejce, ale třeba ani včelí med. Důvodů přechodu na veganskou stravu je mnoho. Většinou jde o etické důvody a vymezení se proti krutému zacházení se zvířaty. Vegani odmítají zabíjení zvířat kvůli potravě a podporovat masný i mlékárenský průmysl. Chtějí chránit zvířata, přírodu i životní prostředí.

Snaha zhubnout

Některé studie dokládají, že je veganská strava zdraví prospěšná a lépe se při ní shazují kila. Pokud se veganská strava pojme správně, může být pestřejší a bohatší na důležité vitaminy, minerály a další živiny. Díky absenci masa, ryb, mléka a vajec je méně tučná. Dle statistik jsou vegani méně náchylní k riziku srdečních chorob a cukrovky. Proteiny ve veganské stravě zajišťují zejména luštěniny, často v proteinových nápojích. Kromě hrachu a soji je to často i rýže nebo konopný protein.

Pestré složení stravy

Při přechodu na veganskou stravu nestačí jen vysadit maso, mléko a vejce. Důležité je hlídat hladinu všech důležitých živin, mít pestrý jídelníček, dbát na vyváženost a nutričních hodnoty stravy. Pohlídat si příjem bílkovin a vitaminů skupiny B. Dlouhodobý nedostatek snižuje imunitu, zvyšuje únavu a zpomaluje regeneraci svalů. Dále jód, selen, vápník, železo a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou ve vlašských a jiných ořeších, slunečnicových a jiných semenech, kukuřici i řepce.

Časová náročnost

Pokud si jídlo nestíháte připravit doma, není velký výběr bezmasých, vegetariánských a veganských pokrmů. Končit u koláčů, baget a hranolků není vhodné. Mnoho odborníků tvrdí, že je veganská strava nutričně neplnohodnotná. Z rostlinné stravy tělo často hůře přijímá některé esenciální složky, jako jsou aminokyseliny nutně potřebné hlavně pro správný růst a vývoj dětí. Proto je nutné dát velký pozor, aby děti měly všechny potřebné látky a živiny pro svůj organismus.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient