Jak často převlékat povlečení a na co se zaměřit v ložnici?

Běžný úklid představuje vysávání, utírání prachu a převlékání postelí je nám asi všem jasné. Co ale s prostěradlem a matrací. Podívejme se, na co se zaměřit.

Postel nám dopřeje komfortní spánek a důležitá je zejména matrace. Každá matrace je také uložena na roštu, čímž jí dodáme větší vzdušnost. Matrace se skládá z jádra a potahu na matrace. Čištění matrace je důležité, proto se věnujte údržbě potahu. Správná a pravidelná údržba matrace zaručeně prodlouží její životnost. Stejně tak pečujte i o povlečení.

Jak často měnit povlečení

Podle odborníků je ideální převlékat povlečení jednou týdně, maximální za 14 dní. Pokud se jedná o alergika nebo nemocného člověka, výměna povlečení by měla probíhat 2x až 3x týdně. Stejná doba platí i pro lidi, kteří se hodně potí. Díky pravidelné výměně povlečení se zlepší problémy s akné, ucpaných pórů a další kožní problémy.

Jak často měnit prostěradlo

Je nutné také pravidelně vyměňovat prostěradlo. Prostěradlo měňte minimálně jednou týdně. Během této doby se v posteli nashromáždí velké množství biologického odpadu z odumřelých buněk, vlasů i potu. Povlečení i prostěradlo by se mělo prát na 60 °C, neboť až při této teplotě dochází k usmrcení roztočů a dalších mikroorganismů. Zapněte knoflíky nebo zipy, použijte prací prášek podle barvy a materiálu. Máchání navíc vyplaví zbytky pracích prostředků a ocení je lidé s citlivou pokožkou.

Přikrývky a polštáře

Samozřejmostí by mělo být také čištění peřin a polštářů. Na současném trhu jsou k dostání lůžkoviny, které lze vyprat doma. Jinak je nutné navštívit čistírnu a nechat si lůžkoviny důkladně vyčistit. Čištění proveďte minimálně 1 až 2x ročně. Pokud si lůžkoviny již nedrží svůj tvar, jsou zmuchlané, často vás bolí hlava a špatně se vám spí, je čas na výměnu polštáře i přikrývky.

Jak pečovat o potah

Potah matraci chrání před vlhkostí našeho těla, roztoči a bakteriemi. Brání ji také před ušpiněním. Praní potahů matrací není sice součástí týdenního úklidu. Ale 2x do roka to určitě udělejte. Potah je nutné sundat a vyprat. Matrace menších rozměrů jsou lehčí a ulehčí vám manipulaci. Většina kvalitních potahů se vyrábí ve dvou kusech. Můžete je proto po celém obvodu matrace oddělit na dvě samostatné části a tak je dostat i do pračky. Matraci důkladně vysajte a v případě potřeby vyčistěte přípravkem, kterým čistíte třeba čalouněné potahy na textilní sedací soupravě.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient