Jak přežít stres na přelomu roku

Na konci roku je v práci nejvíce povinností a často se to táhne i v lednu. Pokud děláte v obchodě či ve službách, padáte únavou i bez gruntování, pečení, shánění dárků i silvestrovských oslav.

S koncem roku přichází prostě stres ze všech stran a táhne se i v lednu. Na děti padá stres a únava ze školy, na dospělé z práce, nesehnaných vánočních dárků, předvánočního úklidu, pečení, povinných návštěv příbuzných, silvestrovských oslav a dalších zdánlivých povinností, kterým přikládáme větší váhu, než jakou si doopravdy zaslouží. Je třeba získat si a všeobecnému tlaku nepodlehnout. Pohoršovala se nad vámi kolegyně, že letos negruntujete a nepečete? To je její problém.

Plánujte

Položte si otázku, co opravdu musíte zvládnout a co z toho je opravdu reálné. Důležité je uvědomit si, že když některé povinnosti vypustíme, vůbec nic se nestane. Když přijdete vyčerpaní z práce, přece ještě nebudete gruntovat. Využijte úklidovou službu, dovážku nákupu, menu v restauraci i cukroví od cukráře. Pokud nemáte malé děti a vnoučata, nikomu jistě nevadilo, že jste letos vynechali vánoční stromeček. A pokud jste vynechali silvestrovské oslavy, možná jste se konečně vyspali.

Hýbejte se

Na všeobecný stres má velký vliv i pravidelný pohyb. Při sportu se vyplavují endorfiny, hormony štěstí, které zklidní nervy a pomohou nám být v dobré náladě. Ideální je 2x týdně intenzivní cvičení a 1 až 2x týdně pomalejší kompenzační cvičení. O víkendu alespoň hodinová svižná procházka.

Vnímejte vůně

Proti stresu pomohou i vůně, jako růže, levandule, santalové dřevo, pomeranč a citron. Citrusy navíc kromě dodání energie i zároveň zklidňuje. Zkuste kvalitní vonné svíčky, aromatické oleje i pytlíčky s bylinkami. Změňte vůni oleje, pěny a soli do koupele, sprchového gelu i oblíbeného peelingu.

Odpočívejte

Nezapomínejte na odpočinek, kterým si dobijete energii. Kromě aktivního odpočinku, si dopřejte wellness, četbu oblíbené knihy, nový film a sladké nicnedělání. Užijte si koupel a masáž peelingem i olejem. V sychravém počasí pečujte o vysušenou kůži. Dělejte to, co máte rádi. Je důležité být v klidu a pohodě. Když se honíte v práci, dopřejte si klid alespoň doma.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient