Které sporty na hubnutí nefungují

Pokud hubnete, proto se hýbete a přesto vám to nejde, je třeba si uvědomit, že nejde ani tak o co nejvyšší tempo, ale především o setrvačnou výdrž.

Pokud dřete v tělocvičně a po týdnech dřiny zjišťujete, že vážíte stále stejně, ačkoli si denně svlékáte úplně propocené tričko a druhý den se nemůžete pořádně ani hnout, něco je špatně. Může to mít dvě příčiny. Buď máte po tréningu takový hlad, že jste současně zvýšila i porce a únavu po sportu zajídala, nebo jste zvolila zcela nevhodný druh pohybu a špatné tempo. To je častá chyba.

Jak rychle a jak často

Moc pomalé tempo nefunguje. Ideální rychlost snadno poznáte podle toho, že ještě umožňuje občas něco prohodit, ale na zpěv už to rozhodně není. Hnát se rychlostí blesku, kdy sotva popadáte dech, je taky zbytečné. Spálíte jen cukry, úplně se vyčerpáte a s tuky to ani nehne. Není třeba se tak hodně hýbat denně, ani se to nedoporučuje, protože svaly potřebují regenerovat. Takže 3x až 4x týdně stačí. Doporučujeme pohyb střídat a prostřídat to se zdravotním a kompenzačním pohybem.

Tip: Zkuste při sportování venku nosit funkční prádlo. Jeho účelem je přizpůsobovat se tělu při různých teplotách, takže se navzdory počasí budete cítit stále komfortně. V zimě Vás bude hřát a v létě zase chladit, takže se vyhnete snadněji i nachlazení vznikajícímu při náhlé změně teplot. Používaných materiálů existuje více a Vy si tak můžete vybrat ten, který nejlépe odpovídá Vašim požadavkům.

Běh nebo chůze

Důležité je, abyste mohla během pohybu ještě i mluvit. Hubnout se samozřejmě dá i u běhu a to docela rychle, jenže mnoho z nás běhá vyšším tempem, než je žádoucí. Proto je často lepší zvolit jen rychlou chůzi. Tuk se tak totiž začne spalovat až po 20 až 30 minutách a to už často zase padáme únavou. Je třeba nasadit rychlost, kterou vydržíte alespoň 45 minut, později i 60 minut. Můžete chodit a běhat i do práce. Zapojte i horní polovinu těla, tedy ruce a zhluboka dýchejte.

Trénink v posilovně

Nechte si tréninkový program v posilovně sestavit na míru. Zdůrazněte, že kromě zpevnění postavy potřebujete zhubnout. Nejde vám o nárůst svalové hmoty, ale o vyrýsování svalů se ztrátou tuku. Trenéři to často považují za hlavní cíl a vy se pak nevejdete do sukně. Najděte posilovnu zaměřenou jen na ženy a zaměřte se na kruhový trénink. Pokud nemáte na trenérku a nejste schopná sama udržet tempo, dejte si jej v tělocvičně pod dohledem.

Fitness cvičení

Hodiny moderních tanců a cvičení s hudbou, nabízejí fitness centra v mnoha podobách. Je dobré najít zkušeného lektora, který vám svaly nejdříve zahřeje, pak je dostane do vysokého tempa a pak následuje posilovací fáze. Ta tělo zpevňuje a současně díky předchozímu vyššímu tempu spaluje tuky. Může jít o cvičení pod názvem intervalový trénink či bodystyling, bodyfit, H.I.I.T., tedy High Intensity Interval Training a další odnože.

Tae-bo

Na formování postavy a hubnutí je ideální. Je vhodné pro ty, co už mají dobrou kondici a nemají potíže s koordinací pohybu. Fyzicky náročný sport v sobě účinně kombinuje prvky bojového umění i baletu. Tempo určuje instruktor, ale můžete si jej zmírnit, abyste si udržela tepovou frekvenci vhodnou pro spalování tuků. Většinou nezabírá plavání, plavete ve studení vodě a krátkou dobu. Nefunguje často ani kolo, protože se hýbete příliš pomalu. Na spinningu zase příliš rychle.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient