Naučte se mít rádi ticho

Omezte ruch ulice a vyhledejte opravdové ticho. Někdy nás skutečné ticho dokonce vyděsí. Přitom dokáže být právě ticho tak blahodárné pro naše tělo. Ticho léčí. A i když to pro nás asi není nic nového, málokdy si skutečné ticho opravdu užijeme.

Dlouhodobé vystavení organismu nadměrnému hluku zvyšuje náš krevní tlak a riziko infarktu. Navíc narušuje funkce mozku i ledvin a zhoršuje spánek. Přináší nám samé neduhy. Nervozitu, roztěkanost, bolesti hlavy, stres, únavu, neschopnost si odpočinout, spát a koncentrovat se. Podle mnoha průzkumů, mají lidé žijící v blízkosti letiště nebo u dálnice vyšší hladinu stresových hormonů v krvi než lidé žijící v klidnějších lokalitách.

Absence ticha

Absence ticha má negativní dopad i na naši práci. Zejména v dříve vysoce populárních open spacech a coworkingových centrech, hojně nahrazujících běžné kanceláře, od kterých se už opět upouští. Není divu. Těžko pochopit, že si někdo mohl myslet, že ten hluk a nedostatek soukromí někomu prospěje k vyššímu výkonu. Pracovat jako ve včelím úle v neustálém hluku je nadměrně vyčerpávající. Dokáže vás to vycucnout mnohem rychleji než fyzická práce.

Sdílené kanceláře

Sdílené kanceláře jsou velkými zabijáky produktivity. Lidé pracující ve sdílených kancelářích a zmíněných centrech se podle mnoha studií dokážou koncentrovat v průměru jen 11 minut, než je někdo nebo něco nadobro vyruší. Pak je jejich produktivita v nenávratnu a těžko už se vrací zpět. V tichu ale náš mozek přepíná do základního módu, ve kterém se přirozeně sám umí zregenerovat.

Relaxace v absolutním tichu

Mnohé studie u myší, které byly v laboratořích 2 hodiny denně v absolutním tichu, prokázaly ve velké míře zvýšenou produkci buněk v té části mozku, která je odpovědná za paměť a myšlení. Pokud nemáte kam utéct před hlukem, vždy hledejte nějakou možnost, jako špunty do uší či sluchátka bez hudby na uši. Určitě dejte šanci tichu. Začněte každý den třeba jen na krátkou chvilkou. Zkuste každý večer na půl hodiny vypnout televizi a dopřejte svému mozku klid bez jakýchkoliv audiovizuálních podnětů. Časem dobu klidu prodlužujte. Budete překvapeni, jak moc se vám uleví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient