Prohřátí těla v zimě

V zimě je třeba důkladně si prohřát organismus. Pokud špatně snášíte zimu a stále jste zimomřivý, prohřejte se zvenku i zevnitř. Vaše tělo to ocení. Skvěle vám pomohou vhodné potraviny, bylinné koupele a také oleje.

Aby nám správně fungovaly chemické procesy v tkáních, v mozku i v srdci, je třeba mít stálou teplotu těla jen s malými výkyvy. V zimě je třeba zvýšit přirozenou výrobu vlastního tepla, které získává zejména z energeticky bohaté potravy, ale i z pohybu. Současně je třeba zabraňovat ztrátám tepla do okolí. Mráz vadí více hubeným, jenž mají mnohem méně podkožního tuku. Nízké venkovní teploty nám zužují cévy, zvyšují krevní tlak, způsobují svalový třes a zvyšují tvorbu hormonu adrenalinu. V zimě se nám mění složení krve a ta se díky rostoucí produkci krevních destiček zahustí.

Prohřívací potraviny

Zaměřte se na prohřívání těla zevnitř. Termogenní potraviny zrychlují metabolismus a přirozeně prohřejí organismus. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny s vysokým obsahem bílkovin i koření. Tělo prohřejete pomocí chilli, kari, badyánem, zázvorem a skořicí. Ze zeleniny zvolte pórek, pažitku, křen, cibuli a česnek. Vhodné jsou i plísňové, ovčí a kozí sýry, máslo, vejce, ryby a ovesná kaše. Z tekutin je to kakao, černý čaj a punč s prohřívacím kořením.

Bylinné koupele

V zimě si dopřejte horké, bylinné koupele, které tělu dodají energii, prokrví a zlepší stav pokožky. Eukalyptus otevírá plíce a pomáhá dýchání. Strouhaný zázvor zvyšuje průtok krve. Pampeliškový květ obnovuje pokožku a odstraňuje deprese. Rozmarýn podporuje relaxaci a uvolňuje stres. Lipový květ vás zrelaxuje a prohřeje tělo. Levandule uklidňuje nervy a omlazuje pokožku. Tužebník jilmový uvolňuje bolesti svalů a zlepšuje náladu. Pomerančový květ pomáhá relaxovat a snižovat krevní tlak. Okvětní plátky růží uvolňují tělo a osvěžují pokožku. Šalvěj zabraňuje ztuhlým a bolavým svalům po cvičení. Kopřiva podporuje oběh krve a léčí bolest kloubů.

Obklady

Organismus prohřejte pomocí obkladů až k cévám, které se vlivem tepla roztáhnou a uvolní svaly, které jsou kvůli zvýšenému chladu namáhané. Použijte textilie s hrubou strukturou, nejlépe bavlnu, kterou nahřejete v troubě. Namočte ji do slané vody a nechte uschnout, nebo do ní nasypte písek a látku zašijte. Uvolněná sůl blahodárně působí na pokožku a písek zase vydrží déle nahřátý.

Masáže

Tělo prohřejete masážemi za pomoci esenciálních olejů. Z nich se při roztírání do kůže uvolňuje teplo, které prohřívá pokožku více do hloubky. Pokud je kůže poškozená mrazem, na masáže a zábaly použijte třezalkový olej, který pomáhá udržet čisté a zdravé cévy. Lopuchový olej má zklidňující účinek na citlivou pokožku. Na kožní potíže, srdce a cévy se hodí rakytníkový olej podporující imunitu.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient