Inkontinence jsem se zbavila, jakmile jsem posílila pánevní dno

Inkontinence postihuje zejména starší generaci. Přesně to jsem si myslela, a proto jsem nepočítala s tím, že v mých 30 letech by mě mohl postihnout nechtěný únik moči. Bohužel, před několika měsíci mi po několika vyšetřeních byla diagnostikována inkontinence. Důvod? Porod.

Zatímco u některých žen se inkontinence objeví až v klimakteriu, u jiných klidně hned po porodu, kdy porodní cesty dostanou docela zabrat. Právě to je můj případ. Povolila se mi vaziva pánevních orgánů, což zapříčinilo samovolný únik moči, se kterým jsem začala bojovat cvičením. Praktický lékař mi totiž řekl, že pánevní dno nemám vůbec posílené, a proto se o slovo přihlásila inkontinence. Doporučil mi proto zapojit do každodenního programu několik málo cviků, které mi nezabraly ani příliš času.

Cvičení jako prevence inkontinence

Především gynekologové apelují na posilování pánevního dna, neboť cvičení je prevence vzniku inkontinence. I když se u mě už únik moči objevil, bylo mi řečeno, že cvičením svalů pánevního dna projevy inkontinence zmírním, případně je úplně odstraním. Jsem mladá, a tak jsem neviděla důvod, proč by mě měl tento nepříjemný problém trápit až do stáří. Rozhodla jsem se, že udělám maximum pro to, abych nemusela používat konečně inkontinenční vložky. Posílením pánevního dna jsem se naučila ovládat dané svaly.

Cvičení pro mě mělo smysl

Vůbec jsem nevěděla, jak se svaly pánevního dna posilují. Obávala jsem se, že budu cvičit špatně, což by potom bylo neefektivní, a proto jsem se objednala na kurz, kde se posilování věnují odborníci. Proškolená fyzioterapeutka mi srozumitelně vysvětlila, jak jednotlivé cviky provádět. Po celou dobu mě kontrolovala, zda používám svaly pánevního dna správně. Během několika sezení s fyzioterapeutkou jsem se cviky naučila, a potom jsem je prováděla sama doma, a to hlavně ráno, než se mi vzbudilo dítě.

Naučila jsem se aktivovat svaly pánevního dna v krizových situacích, tedy při kašlání, kýchání či zvedání dítěte. Většinou v takových případech mi moč unikala samovolně, ale od té doby, co jsem svaly posílila, už problémy nemám. Je důležité nepřestat s cvičením, na což mě fyzioterapeutka upozorňovala, a proto se momentálně snažím cvičit alespoň čtyřikrát týdně. Snad už se mi inkontinence nevrátí.

Co všechno stojí za vznikem inkontinence?

Inkontinence se objevuje v mnoha případech. Velice často se s ní setkávají ženy ke konci těhotenství a po porodu, což byl i můj případ. Ovšem jak jste si mohli výše přečíst, není to neřešitelný problém. Velice rizikovou skupinou pro vznik inkontinence jsou vrcholoví sportovci, neboť mají dost velkou fyzickou zátěž. A nemalou roli hrají také výživa a životní styl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *