Jak připravit bazén na novou letní sezónu

u bazénu, plastové bazény

Venkovní bazén sice využíváme jen během léta, ale péči vyžaduje i v ostatních obdobích roku. Na jaře ho připravte na letní sezónu, ať prodloužíte jeho životnost. Co před létem nepodcenit?

Nejdříve vyčistěte stěny a dno bazénu od nečistot a zimních usazenin. Vhodné přípravky si poradí i s vodní linkou, kde se tvoří usazeniny na úrovni hladiny vody v bazénu.

Čistění bazénu

Přípravky na čištění bazénových stěn nanášejte na zašpiněné místa a nechte je působit 10 až 15 minut. Jsou silně agresivní, proto používejte gumové rukavice. Rozpuštěné nečistoty setřete hadrem nebo houbičkou. Postup dle potřeby několikrát opakujte, případně stěny vydrhněte kartáčem a důkladně opláchněte vodou.

Na dno bazénu použijte bazénový vysavač, který má vývod přímo do odpadu. Poloautomatické vysavače pracují po propojení s pískovou filtrací, ale automatické neboli robotické vysavače fungují nezávisle od filtračního okruhu.

Zkontrolujte technologii

Nejcitlivější součástí bazénového systému je recirkulační a filtrační zařízení. Na práci s filtrační jednotkou si můžete zavolat i specializovanou firmu. Pískovou filtraci připojte k bazénu hadicemi. Stejným způsobem připojte i solární ohřev nebo tepelné čerpadlo. Ujistěte se, zda jsou všechny spoje dobře utaženy. Věnujte dostatek pozornosti i filtraci. Při správném fungování vám ušetří hodně nákladů na chemickou úpravu vody během sezóny.

První filtrace

Pak lze začít s filtrováním vody. Před spuštěním zkontrolujte spoje a čerpadla, aby voda ze systému nikde neunikala. Filtrační nádoba se odvzdušní horním ventilem a spustí se časové spínání filtrace. Je třeba zavodnit čerpadlo, proto dopusťte vodu v bazénu, aby sahala nad úroveň středu přítokové příruby skimmeru. Pak 24 hodin vodu filtrujte. Pokud s filtr zanáší, nečistoty vybírejte. Křemičitý písek měňte každé 2 roky. Aktivní filtrační sklo nemá pórovitý povrch a výměna stačí každých 10 let.

Péče o vodu

Vodu ošetřete jednorázově chlorováním. Použijte přípravek, který bleskově zničí bakterie, řasy a plísně a působí i preventivně. Pak dejte chlor do dávkovače v podobě chlorové tablety, které se budou do vody uvolňovat postupně. Použitím bazénového testeru naměřte hodnotu pH, optimální pH hodnota musí být na úrovni 7,0 – 7,4. Na úpravu vody a její pH jsou specializované přípravky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient