Jak snadno prosvětlit tmavou kuchyň

Zejména v panelových domech se setkáváme se stísněným prostorem, ale i s nedostatečně prosvětleným interiérem. Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. A někdy je třeba si pomoci různými fígly, abychom celý život nestrávili ve tmě.

Pokud se jedná o kuchyň, tedy místnost, kde trávíte vy a vaše rodina poměrně hodně času, je třeba místnost vhodně prosvětlit. Způsobů, jak tento problém vyřešit je hned několik, přesto se však asi nějakému zásahu do současného stavu bytu a vaší kuchyně zcela nevyhnete.

Propojení s pokojem

Pokud to stavba umožňuje, světlo do kuchyňských prostor můžeme dostat vybouráním zdi mezi kuchyní a obývacím pokojem. Pokud je vedle jiný pokoj, možná změníte i charaktery místností. Vznikne vám celkově větší a prosvětlená místnost, kterou můžete vy a vaše rodina plnohodnotně využívat. Jde o žhavý a moderní trend současné doby. V bytových jednotkách se tento krok ale často realizuje jen velmi těžko. Toto řešení je tak vhodnější pro úpravy v rodinných domech.

Zapojte světlé barvy

Mnoho bytů rozzáří výroba kuchyně na míru. Barva a tvar kuchyňského vybavení pak dokáže udělat se světlem hotová kouzla. Můžete se spolehnout na odborníky a vsadit na firmy zabývající se zakázkovou výrobou nábytku. Tak totiž docílíte maximálního efektu. Mají spoustu zkušeností a poradí vám s daným prostorem. Mají v rukávu spoustu vychytávej, o kterých vy sami vůbec nevíte. Vizualizace je pak perfektním pomocníkem. Odborník ví, co vaší kuchyni dodá světlo.

Tip: Prohlédněte si pro inspiraci fotogalerii bílých kuchyní Gorenje. Prosvětlit interiér můžete bílou kuchyní v mnoha různých stylech – např. v moderním, retro či rustikálním. Snadno zde najdete takovou, která se bude do vašeho bytu hodit nejlépe.

Když do toho jdete sami

Pokud se chcete pustit do přeměny místnosti sami, řiďte se následujícími pravidly. Rozhodně se při výběru barev raději vyvarujte dřevu. Volte světlé odstíny barev a také rovné linie. Pokud nejste příznivci  bílé barvy, zkuste odstíny béžové nebo vysoce módní šedé barvy. Perfektně vypadá i světle žlutá nebo zelená. Žlutá barva dokonale rozzáří interiér, světle zelená mu zase dodá příjemnou harmonii. Doplňky volte ve světlejších odstínech. Zapojte jednu hlavní barvu a druhou doplňkovou. Třetí barvu můžete umístit jako třešničku na dortu třeba jen na dvou až třech malých dekoracích.

Tip na závěr: Pokud nemáte možnost dělat v bytě stavební úpravy, prosvětlete si kuchyň moderními LED panely. Vybrat si můžete z podhledových, nástěnných i stropních svítidel. Mají dlouhou životnost a snadno se instalují.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *