Jak uvařit rýži rychle a snadno

Postup při vaření rýže se může zdát jednoduchý, mnoho z nás ale stále neumí připravit rýži tak, aby byla perfektní. Proto jsme se rozhodli přinést podrobný návod a postup, jak uvařit rýži tak, aby se vám už nikdy zespodu nepřipekla, byla rozvařená nebo bez chuti.

Jak uvařit rýži

Není rýže jako rýže a postup přípravy rýže dlouhozrnné a kulaté se může podstatně lišit. Pojďme si vyzkoušet, jak udělat rýži. Rýži můžeme udělat více způsoby a existuje hned několik návodů jak ji uvařit tak, aby chutnala výborně.

  • Dlouhozrnnou rýži lze podusit na másle nebo oleji se zpěněnou cibulí či česnekem, zalít vodou, přikrýt kulatým mastným papírem a dovařit na sporáku nebo v troubě. Takto se vaří rýže v kořeněném bujónu na pilaf, někdy také pilav, kde je základ rýže nebo pšenice bulgur.
  • Kulatou rýži používáme například k přípravě rizota. Vaříme ji na troše másla nebo oleji a v malých dávkách ji postupně za stálého míchání zaléváme vývarem. Vždy počkáme, až vývar vsákne do rýže.
  • Rýži se středně dlouhými zrnky používáme k přípravě paelly a dusíme ji v takovém množství horké vody, aby po uvaření nezůstala mokrá. Můžeme ji připravit i jako dlouhozrnnou rýži.
  • Dlouhozrnnou rýži a rýži se středně dlouhými zrnky lze uvařit i ve velkém množství vařící vody, jako těstoviny. Nebude se lepit a zůstane sypká. Francouzi postup nazývají indický.

Jak vařit rýži, aby se neslepila

Nejjednodušší a nejjistější způsob je 15 minut vařit dlouhozrnnou rýži ve velkém množství vařící vody, jako těstoviny a přecedit. Zkuste kousnout do zrníčka rýže. Pokud je nedovařená, uprostřed zrníčka je ještě tuhé. Když je převařená, zrníčka rýže popraskají a v ústech se rozpadnou.

Jak ochutit rýži

Dlouhozrnná rýže basmati a jasmínová rýže mají charakteristickou ořechovou chuť. Ve srovnání s nimi je běžná rýže bez chuti. V ohnivzdorném kastrolu dusíme doměkka při střední teplotě na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli nebo česnek, nebo jinou aromatickou zeleninu, jako houby a papriku. Přidáme rýži, dusíme při střední teplotě asi 5 minut a mícháme. Přidáme 2 šálky vývaru nebo vody na 1 šálek rýže. Kastrol přikryjeme alobalem nebo mastným papírem a pečeme v troubě při teplotě 173 °C asi 20 minut, dokud rýže nevsákne všechnu vodu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient