Pro kterou saunu se rozhodnout

Sauna má pozitivní účinky na náš organismus. Je velmi důležité a prospěšné se jednou za čas pořádně vypotit. Kterou sauno zvolit?

Finská sauna

Stěny finské sauny jsou obloženy dřevěným obkladem, nejčastěji je ze smrku. Vstupní dveře jsou ze speciálního tvrzeného bezpečnostního skla. Lavice bývají i z osikového dřeva, které má minimální tepelnou vodivost, je hebké a má nízkou hmotnost. Při dotyku s pokožkou nepálí a i při vysokých teplotách v sauně zůstává velmi příjemně hřejivé.

Teplota prostředí se pohybuje od 95 °C až do 105 °C. Teplotu lze regulovat polohou na různě vysokých lavičkách. Přesunem z jedné lavičky na druhou budete moci jednoduše měnit teplotu, ve které se chcete saunovat. Doporučený čas je asi 15 minut. Před vstupem je třeba se osprchovat, stejně jako po saunování, abyste se zbavili potu předtím, než se ponoříte do ochlazovacího bazénu.

Parní sauna nebo taky turecká lázeň

Bývá umístěna v kupolovité místnosti s lavicemi po obvodu. Strop je upraven tak, aby po něm srážená voda volně stékala a nekapala. Na výrobu páry se používá parní generátor. Bývá zde vysoká až 100% vlhkost a relativně nízká teplota, asi 40 až 55 °C. Po sauně je vhodná studená sprcha a odpočinek. Parní sauna je méně náročná na technologie a materiály. Je použitelná i v koupelnách ve formě speciálního parního sprchového boxu.

Parní box vám zaručí jemnou péči o pokožku a přispěje ke zlepšení funkce dýchacích cest. Můžete si v něm nastavit v různých hladinách teplotu a vlhkost. Parní lázeň pročistí pokožku až do pórů, uvolní od napětí a stresu, zlepší elasticitu pokožky a stimuluje krevní oběh. Nastavením vlastního osvětlení si vytvoříte příjemnou atmosféru na relaxaci. Často bývá zabudováno i rádio.

Infrasauna

Infrasauna je založena na principu prohřátí těla pomocí infrazáření a většinou je tak pro 2 až 3 osoby. Na dřevěných stěnách sauny jsou umístěny infrazářiče produkující infračervené světlo, které má silné léčivé účinky. Proniká až do hloubky 4 centimetry pod povrch pokožky, pak vytlačuje pot, stimuluje svaly, orgány i krevní oběh.

Výhodou infrasauny je nižší teplota kolem 55 °C. Je přístupná i těm, kteří ze zdravotních důvodů nemohou využívat klasickou finskou saunu. Relaxaci v ní si lze zpříjemnit i LED světelnou terapií pomocí karbonových zářičů v tenkých pásech s povrchovou teplotou 70 až 170 °C.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *