Proč je saunování důležité

Sauna je známá již více než 2 000 let. Má pozitivní účinky na náš organismus. Proč je tedy tak důležité a prospěšné se jednou za čas pořádně vypotit?

Odpočinek tělu i mysli

Sauna blahodárně působí na tělo a je příjemným místem k posezení. Stále častěji je i v běžných domácnostech. Při pobytu v sauně dochází k uvolnění svalů, zvyšuje se ohebnost kloubů, látková výměna a zlepšuje se tepelná regulace. Odpočinete si po fyzické i psychické stránce. Saunování vede k otužování, zvyšování imunity a ochraně organismu před řadou infekčních a degenerativních chorob. Pomáhá k detoxikaci a vylučování odpadní zplodiny metabolismu. Dochází k dokonalému prokrvení kůže a svalstva. Sauna uvolňuje, regeneruje, ale i unavuje jako trénink v posilovně.

Pocení je zdravé

Princip saunování je ten, že se tělo snaží bránit proti přílišnému přehřívání pocením. Vlivem tepla stoupá tepová frekvence a rozšiřují se cévy. Krev se snadno dostává k povrchu těla a aktivuje potní žlázy. Tělo se pak ochlazuje pocením, zejména v suché sauně, s teplotou mezi 80 a 100 ° C. Během saunování se zbavíme 100 až 2 000 gramů vody, proto je důležitý pitný režim před, při i po saunování. Délka pobytu v sauně je 10 až 20 minut během jedné návštěvy. Pak následuje fáze rychlého zchlazení v bazénu s 8 °C až 12 °C vody. Pokud máte problémy s tlakem, místo šoku při ponoření do studeného bazénu zvolte raději sprchu. Postup se opakuje 2x až 3x. Následovat by měla i fáze odpočinku.

Která sauna je ta pravá

Někomu nedělají dobře příliš vysoké teploty ve finské sauně, a proto může vyzkoušet parní saunu, nebo si pročistit dýchací ústrojí v relaxační bylinkové sauně. Různé zdravotní problémy pomáhá zmírňovat infrasauna, která nezabere mnoho místa a dá se jednoduše instalovat i do místnosti v domácnosti. Nepotřebujete přívod ani odtok vody a na provoz stačí klasická elektrická zásuvka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *