Jak bojovat proti stresu

Stres trápí opravdu nás všechny. Děti, mladé, dospělé i zralé, ženy i muže. Každý z nás stres vnímá jinak a každý z nás je i jinak odolný. Je důležité si vypěstovat odolnost proti stresu. Je třeba se naučit rychle vzpamatovat z čehokoliv, nečekaného, složitého, špatného a těžkého.

Určitý stupeň odolnosti máme v genech, další kus se vyvíjí v útlém dětství a zbytek lze vypěstovat i později. Nejdříve se musíme naučit dobře poznat, jak prožíváme stres, kdy a proč k nám přichází a pak se jej musíme naučit eliminovat. Jak být tedy odolnějšími vůči stresu? Nejprve je třeba čelit svým obavám a snažit se jim porozumět v širším kontextu. Pak si s nimi poradíte.

Poznejte, co vás stresuje nejvíce

Nikdo z nás nemá rád, pohovory, testy a zkoušky. Je jedno, jestli ve škole, nebo v práci. Tlak a obavy ze selhání mohou být opravdu obrovské. Pokud se stáváme dospělými, nikdo už nás neuchrání před vším zlem. Často si ale i v dospělosti nedokážeme mnoho věcí racionálně zdůvodnit. Negativní scénáře se umí v naší mysli nafouknout do gigantických rozměrů a zcela nás paralyzovat.

Odolnost vůči tlaku

Tlak na to, abychom se přizpůsobili a stali se ideálem dokonalosti a úspěchu podle vzoru všech celebrit či nastavených výkonnostních tabulek, je někdy nesnesitelný. Kolik času denně se opravdu můžete chovat tak, jak to cítíte a jak to opravdu chcete? Mnoho nedosažitelných obrazů dokonalosti je umělých a odtržených od reality. Často se necháme obelhávat a neuvědomíme si, že je to jinak.

Žijeme v iluzi photoshopů a sociálních sítí, kde se nikdo neprezentuje tak, jak se opravdu cítí a jak žije. Jsme pod tlakem zalíbit se přátelům, kteří za to mnohdy ani nestojí. Je třeba nacházet lidi, se kterými se přetvařovat nemusíte. To je těžké, ale není to nemožné. I o samotě je třeba věnovat se tomu, co milujeme. Uvolnit se a žít alespoň někdy tak, jak opravdu chceme a bojovat tak proti stresu.

Strach z budoucnosti

Také jste jako děti žili v jakémsi vysněném světě, kde bylo vše možné a najednou pociťujete obavy jak uspět v práci a vydělat peníze? „Až vyrosteš, tak to pochopíš.“ Věta, u které už vám došlo, že to je lež. Dospělost nic neřeší a člověk je mnohdy stále bezmocný a zmatený, jako byl v dětství. Nejste v tom sami. Je to iluze a mnoho lidí kolem je nervózní úplně stejně.

Umět přijmout a vyrovnat se

Naučit se vyrovnat se smutnými událostmi v životě a s krutou realitou života, je těžké. Mnoho věcí nás umí hluboce ranit. Úmrtí kamarádů, sourozenců, rodičů i dětí nás zasáhne. I když časem získáme mnohem vyspělejší smýšlení a větší životní zkušenosti, často je nám to k ničemu, protože lidé v našem okolí nic takového nezažili a tak to nechápou. Základem je nebojovat s tím, co nemůžu změnit. Zbytečně se netrápit. Přijímat prohry a hledat cesty. Vždy se chytit něčeho, co je v životě fajn. Nehledat složitosti a místo stresu či trápení se víc radovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *