Jak si odpočinout i bez dovolené

Potřebujete utéct od starostí a nic neřešit. Tento pocit si lze přenést do běžného života. Jak to tedy vlastně udělat?

Dokonalá dovolenková pohoda obnáší fyzický i psychický odpočinek a přestat myslet na stresující věci. Mít tělesnou a duševní pohodu není snadné. Jak mít pořádek v hlavě? Fyzická pohoda přichází ve chvíli, kdy máme co pít a jíst, dobře spíme, není nám vedro ani zima a nic nás nebolí. Jenže se nemůžeme jen válet. Fyzická aktivita udržuje svaly a celé tělo v kondici. Dává mu vitalitu.

Cesta k pohodě vede přes odpovědi na otázky

  • Máme dostatečný pitný režim v podobě čisté a neperlivé vody?
  • Jíme tak, aby z toho naše tělo opravdu mělo dostatek živin, nebylo podvyživené a netloustlo?
  • Vyspíme se dostatečně dlouho a vstává se nám příjemně?
  • Hýbete se dostatečně, pravidelně a vyplavujeme endorfiny?
  • Nebolí něco, a pokud ano, děláme s tím něco?
  • Je nám teplo, není nám zima a je nám opravdu příjemně?
  • Žijeme podle sebe nebo podle očekávání těch ostatních?

Cesta k duševní pohodě

Na dovolenou se těšíme proto, že jsme na ní mnohem víc tím, čím doopravdy jsme. Konečně se nemusíme přetvařovat. Děláme věci, které nás těší. Ano, je třeba plnit si povinnosti, chodit do práce, díky které máme co jíst, co si obléknout a kde bydlet. Starat se o domácnost, věnovat se rodině, nebo udělat něco pro přátele. Přesto můžeme žít podle sebe. Je rozdíl, když to děláme, protože chceme, nebo proto, že nás do toho vědomě či nevědomě manipulují ti ostatní. To vede k psychické frustraci.

Co je opravdu důležité

Udělejte si žebříček toho, co je pro vás v životě opravdu důležité a co je nejdůležitější. Klidně stačí 3 hlavní věci, kterých se nevzdáte. Pak si vybírejte, do čeho půjdete a so odmítnete.

  • Potřebujete být třeba zdraví a spokojení? Nedělejte věci, o kterých víte, že vás rozhodí zdravotně či psychicky.
  • Potřebujete být mezi lidmi, se kterými je vám příjemně? Neudržujte nepříjemná přátelství a nechoďte na akce, na které sice chodí všichni, ale vy to tak necítíte. Chovejte se k druhým tak, jak chcete, aby se oni chovali k vám.
  • Milujete svou práci? Tak to jste šťastní lidé. Jen se jí nenechte ničit a stanovte si i čas na pohyb, relaxaci, přátele a zábavu.

Nalezněte svůj klid

Naučte se zbytečně nestresovat. Neřešte to, co nemůžete změnit. Potíže jsou přirozenou součástí života, proto se je naučte přijímat a nebojujte s nimi. Mějte srovnané hodnoty. Dělejte jen to, co stačíte. Někdy život přinese něco, co nelze změnit. Jen vždy nalezněte cestu, která je v tu chvíli ta nejlepší. Buďte jako voda, tečte tudy, kudy to jde. Žijte teď a tady. Občas stačí dát si 10 minut pauzu. Věci dokončujte, nebudou se kupit. Plánujte čas na plnění povinností i na zábavu. Naučte se milovat svůj obyčejný život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *