Nahraďte maso luštěninami

Proteiny naše tělo potřebuje k budování svalů. Někdo maso nejí, někdo jej nemusí. Uzeniny nejsou moc zdravé. Vajíček, sýrů a jogurtů už mámě občas plné zuby. Proteiny jsou i v luštěninách.

Luštěniny jsou skvělé, plné rostlinných bílkovin, sacharidů a vlákniny. Zasytí vás na velmi dlouhou dobu. Rostlinné bílkoviny je vhodné kombinovat s obilovinami. Maso obsahuje všechny druhy esenciálních aminokyselin, ale potraviny rostlinného původu jen některé. Cizrnový hummus si dejte s pita chlebem a dostanete stejně plnohodnotnou dávkou bílkovin, které by vám dodalo maso.

Nejčastější typy luštěnin

Doba na máčení je uvedená jako minimální. Klidně může být i přes noc.

  • Červená čočka – nenamáčí se, vaří 15 minut, při delší době se rozvaří, na pomazánky, polévky
  • Beluga černá čočka – bez namáčení, vaří se 30 minut, nerozvaří se, vhodná do salátů
  • Hnědá čočka velkozrnná – namáčí se 3 hodiny, vaří se 45 minut
  • Zelená čočka – namáčí se 3 hodiny, vaří 30 minut, nerozvaří se, je vhodná do salátů
  • Žlutý hrách – namáčí se 3 hodiny, vaří 45 minut a půlený se nemusí namáčet
  • Zelený hrách – namáčí se 3 hodiny, vaří 45 minut a půlený se nemusí namáčet
  • Adzuki či azuki fazole – namáčí se 3 hodiny, vaří 1 hodinu, mají oříškovou chuť
  • Mungo fazole – namáčí se 4 hodiny, vaří 45 minut a jsou vhodné k naklíčení
  • Černé fazole – namáčí se 8 hodin, vaří 1,5 hodiny, hodí se do mexické kuchyně
  • Bílé fazole – namáčí se 8 hodin, vaří 1,5 hodiny, rozvaří se, vhodná na pyré a pomazánky
  • Červené fazole – namáčí se 12 hodin, vaří 1,5 hodiny, nerozvaří se
  • Cizrna – namáčí se 12 hodin, vaří 1 hodinu, nerozvaří se a skvěle chutná s římským kmínem
  • Sója – namáčí se 12 hodin, vaří 2 hodiny, jde o alergen, nevýrazná chuť, slouží jako surovina

Luštěniny a trávení

Luštěniny solte, až jsou měkké, sůl prodlužuje dobu jejich vaření. Změknutí urychlíte špetkou sody, působí jako změkčovadlo vody. Za nadýmání z luštěnin může pouze jejich špatná příprava.

  • Luštěniny dostatečně dlouho namáčejte ve vodě, nejlépe přes noc.
  • Vodu vylijte a před vařením vyměňte. Snížíte nadýmání a zamezíte nižší vstřebatelnosti dalších složek.
  • Seberte pak i pěnu, která vzniká při varu.
  • Zbytek nadýmavosti snížíte přidáním bylinek a koření. Třeba saturejky, majoránky, kmínu, bobkového listu a mořských řas.
  • Nakonec je můžete rozmixovat, čímž je zbavíte hůř stravitelné slupky v celku a trávení ulevíte.

Když budete luštěniny do svého jídelníčku zařazovat pravidelně, tělo si na ně přirozeně zvykne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *