Samota jako plus

Žena

Samota nás může zaskočit v každém věku. Většinou, jakmile děti vylétnou z hnízda, nebo když ztratíme partnera. Záleží na úhlu pohledu. Novou etapu života je důležité umět přijmout a využít.

Nejdůležitější je umět samotu přijmout. Není to nic, za co bychom se měli stydět. Samotu totiž můžeme využít i k vlastnímu prospěchu. Můžeme konečně zkoušet věci, o kterých jsme vždy snili a nikdy jsme na ně neměli čas. Konečně můžeme být sobečtí a nemusíme se na nikoho ohlížet. Konečně je čas aspoň na chvíli myslet jen na sebe. Odjet na místa, která jsme vždy toužili vidět a dělat věci, které jsme vždy toužili dělat. Nikdo nám do toho nebude mluvit.

Staří a noví přátelé

Ať už jste se s přáteli a kamarády z dob svého mládí dlouho neviděli z jakéhokoliv důvodu, je ten pravý čas to napravit. I když byly dlouhé roky zpřetrhány všechny kontakty, vyzkoušejte internet a sociální sítě. Tam totiž najdete téměř kohokoliv. Může jít o kamarády ze školy, kroužků nebo z bývalých zaměstnání. Hledejte i nové a nebojte se je oslovit. Přátel není nikdy dost.

Nové koníčky a nové zážitky

Samota je přechodný stav, který se může změnit. Od toho jste tady vy. Hledejte místa, kde lze potkat nové lidi. Kurz keramiky, malování, jógy, jazyků, práce s PC nebo poznávací zájezdy pro nezadané. Tam nebudete sami. I když nehledáte lásku, můžete ji potkat. Najít nové přátele není tak těžké. S léty přibývá zkušenost i tolerance. Mnoho věcí už nám nestojí za to, abychom je přehnaně řešili.

Když nevíte, tak pomáhejte

Využijte volný čas sami pro sebe i k pomoci druhým. Oslovte Armádu spásy, Červený kříž, choďte číst a povídat si do domova důchodců, nebo nabídněte pomoc v dětském domově. Budete v kontaktu s lidmi a navíc si uvědomíte, že existují lidé, kteří jsou sami více než vy. Přesto nezapomínejte žít a hledat v životě nové zážitky. Nepřestaňte se dívat na svět přes růžové brýle. Na házení flinty do žita je vždycky času dost. Navíc ji nikam házet nemusíte, záleží jen na vás.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient