U ranní kávy je třeba i jíst

káva a kofein

Kávu prostě milujeme a mnohé z nás ráno bezpečně postaví na nohy. Káva ale není snídaně. Prozradíme vám proč se při kávě i najíst.

Co se stane v žaludku, když si dáte kávu nalačno? Kofein a látky vznikající při pražení kávy dráždí žaludeční sliznici a zvyšují vylučování žaludečních šťáv. V kávě je kyselina chlorogenová, kterou mnoho lidí špatně snáší.

Začněte sklenicí vody

Nejlepší je začít své ráno sklenicí vody, která nachystá zažívací ústrojí na proces trávení. Pak si za půl hodinky dejte kvalitní kávu s dobrou snídaní. Už po týdnu poznáte, že je vám po ránu mnohem lépe. Stačí bílý jogurt, trocha ovoce, chia semínek či ovesných vloček. Kávu si můžete uvařit až v práci. Pokud to nejde, pořiďte si termohrneček. Snídaně je prostě základ. Je dobré na ni nezapomínat.

Typy na zdravé snídaně

Vaše snídaně by měla obsahovat prospěšné bílkoviny. O víkendu si můžete dopřát i snídaní na vidličku v podobě míchaných vajíček. Jinak to může být kvalitní šunka, nebo tvrdý či čerstvý sýr. Vhodnou volbou je i luštěninová pomazánka. Nestíháte? Pořiďte si proteinové nápoje. Jsou rychlé a dodají vám dostatek energie na celé dopoledne. Zvolit můžete i čerstvé smoothie v kombinaci ovoce a zeleniny. Krabicovými džusy jej ale nenahradíte.

Ráno můžete i zhřešit

Pokud máte rádi sladké, začněte s ním ráno. Vaše tělo bude mít dostatek času kalorie do večere spálit. Zkuste něco celozrnného, tvarohové řezy, ovoce nebo ranní mysli, které nebude jen samý cukr. Při dlouhodobém pití kávy nalačno nás můžou problémy se žaludkem dostihnout. Mohou vyústit i v záněty žaludku nebo žaludeční vředy. Zvláště, když se k tomu přidá dnešní všudypřítomný stres. Mohou se vyskytnout i bolesti hlavy, problémy s vysokým krevním tlakem, nebo zhoršená činnost slinivky břišní. Některé důsledky dlouhodobého pití kávy nalačno se mohou projevit až po letech.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient