Zdravá strava – co a jak často jíst?

food_healthy_meal_to_ltZcu

Zdravá strava je velmi důležitá pro náš organismus. Nejen, že je to prevence různých onemocnění, ale také se díky ní můžete cítit mnohem lépe. Pod pojmem zdravá strava nemusíme rozumět pouze nízkotučné či odtučněné výrobky. Naopak i tuky jsou ve výživě důležité. Pojem zdravá strava představuje pestrý jídelníček, ze kterého jsou vyřazeny nezdravé věci jako sladkosti či přepálené potraviny. Zdravý jídelníček zahrnuje dostatečné množství bílkovin, tuků, sacharidů, minerálních látek a vitamínů. Nesmíme zapomínat na vodu, která je pro lidský organismus velmi důležitá.

food_salad_beet_heal_azUbK

Ovoce a zelenina každý den

Příjem ovoce a zeleniny je důležité dodržovat. Dostatečný příjem je 400 g zeleniny a 200 g ovoce za den. V ovoci a zelenině jsou obsaženy důležité minerální látky a vitamíny. Dále se zde nachází vláknina, která čistí střeva a pomáhá odvádět cholesterol z cév. Ovoce a zelenina přispívá k prevenci rakoviny tlustého střeva.

Proč mléčné výrobky hlavně odpoledne?

Mléko a mléčné výrobky nám dodávají potřebné bílkoviny a vápník. Tyto látky se nejlépe vstřebávají do organismu právě v odpoledních a večerních hodinách. Zakysané mléčné výrobky jsou důležité pro střevní mikroflóru. Celkově je důležité konzumovat mléko či mléčné výrobky každý den.

Luštěniny a ryby

Luštěniny obsahují velké množství bílkovin a vlákniny. Mořské ryby zase obsahují omega 3 kyseliny a jód, který je důležitý pro funkci štítné žlázy. Obojí je potřebné konzumovat jednou až dvakrát týdně. Může to být ve formě polévek, pomazánek nebo jako hlavní pokrm.

Celozrnné výrobky a voda

Celozrnné výrobky do svého jídelníčku zařazujte každý den. Obsahují totiž velké množství vlákniny. Voda je velmi důležitá pro funkci organismu. Proto je doporučený denní příjem vody kolem dvou litrů denně. Nezapomeňte, že nejvhodnější nápoje jsou čaje nebo čistá voda.

Tip: U smažení záleží také na povrchu pánvičky. Nadšenci  zdravého vaření mohou vyzkoušet přípravu jídla na litinové, nerezové či Stoneline pánvi, která má extrémně tvrdou a nepřilnavou vrstvu. Tento typ vaření nazývaný “vařením na horkém kameni” je nejstarším a nejpřirozenějším způsobem vaření.

Jak to je se smažením?

Smažení není ze stravy úplně vyloučené. Ovšem mělo by se omezovat. Nejvhodnější je mít smažená jídla maximálně jednou týdně. Záležet bude také na tom, na jakém tuku chcete smažit. Například máslo se velmi rychle přepaluje, čímž brzy vznikají karcinogenní látky. Nejvhodnější na smažení je vepřové sádlo.

vegetables_3026742_9_HvOgs

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient