Buďte jako děti

odavatel plynu, dodavatel elektřiny, ceny elektřiny, ceny plynu

Někdy stačí jen otevřít oči, koukat kolem sebe a těšit se z něj, jako to dělají děti. Získáme tak mnohem více radosti ze života. Žít tady a teď a nenechávat se okrádat o čas zbytečnostmi.

Čím jsme starší, tím více někdy žijeme v minulosti či budoucnosti. Na druhé straně nás mnoho životních situací může naučit žít i přítomností. Budoucnost je totiž vždy nejistá. Ne nadarmo se říká, že Bůh se nejvíc směje, když člověk plánuje. Není to důvod k depresím a strachu ze zítřka. Jen důvod k pokoře a vděku za to, co máme. Pokud moc plánujeme, zapomínáme, že život běží tady a teď. Děti si také neplánují, co budou dělat první týden následujícího měsíce. Jistě, plánovat je do jisté míry potřeba, stejně tak, jako je důležité nenechat se vykolejit tím, že věci nejdou zrovna podle plánu.

Žít tady a teď

To, co bylo včera, také děti moc nezajímá. Jejich chvíle je tady a teď, všechny momenty si vychutnávají plnými doušky tak, jak přijdou. Nemusíte hned přestat myslet na budoucnost, ani občas zavzpomínat na to pěkné v minulosti. Jde jen o to si mnohem intenzivněji uvědomit to, co se děje tady a teď. Krásné chvíle neodkládat na potom, prožít je v momentě, kdy se právě dějí a každý den si dopřát něco pěkného.

Naše masky

Tlak společnosti nás často nutí nasazovat si masky a zachovávat si svou tvář. Ať se v našem nitru děje cokoliv, navenek nereagujeme. Nekřičíme radostí, protože je to nevhodné. Nepláčeme, protože nechceme ukazovat slabost. Nenadáváme, i když víme, že se nám uleví. Pokud najdeme okruh přátel, kde nemusíme skrývat své city a projevit svou lidskou tvář, hodně se nám uleví. Pokud má dítě důvod k radosti, tak jej prožívá celou svou bytostí. Když mu spadne zmrzlina z kornoutu, stěží zatlačí slzu. Pokud dáme svým emocím volný průchod, cítíme se svobodněji. Nelze samozřejmě své bolesti neustále přehazovat na druhé, ale sdělená bolest je prostě poloviční a sdělená radost, kterou máme s kým sdílet, se násobí.

Radost z maličkostí

Kdy jste naposled viděli červánky, západ slunce, měsíc nad řekou, nebo sněhovou vločku, která je tak nádherná? Kdy jste jen tak pozorovali na obloze mraky a rozkvétající se poupata? Pro děti jsou tyto chvíle výjimečné. A ony opravdu výjimečné jsou. Život kolem je neskutečně fascinují. Dopřejte si čas a kochejte se, nikam nespěchejte a sledujte. Nechte život plynout. Vypněte počítač a televizi. Svět kolem vás totiž není obyčejný, pokud se na něj díváte jako děti. Bez podmínek a připomínek. Jen je třeba se dívat na ty správné věci.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient