Ceny za energie rostou, a proto jsme se rozhodli pro ekologickou rekonstrukci

Tepelné čerpadlo

Především během topné sezóny výrazně roste spotřeba energie. Pokud si spočítáte, kolik zhruba během roku protopíte, zřejmě se vám při zhlédnutí konečného čísla protočí panenky. Stejně jako většina z vás, tak i my jsme se domnívali, že vytápění uhlím bude přijatelnější než plynem, ovšem i takový zdroj tepla podle prognóz podraží o zhruba 5 procent, což je v přepočtu na peníze několik stovek ročně. Hledali jsme proto způsob, jak ušetřit za topení, a přitom myslet i na životní prostředí. A našli jsme ho.

Bohužel, šetřící program vyžadoval i renovaci stávajícího obydlí. Jelikož jsme neměli dostatek vlastních prostředků, tak jsme k rekonstrukci použili úvěr na bydlení bez ručitele. Vypočítali jsme si totiž, že se nám investice brzy vrátí.

Tepelné čerpadlo jako náhrada za neekologický kotel

Při prozkoumávání toho, jaký způsob vytápění je co nejekologičtější, jsem narazil na systém s tepelným čerpadlem. Co mě asi nadchlo, byla možnost čerpat na takovou výměnu i dotace na bydlení a rekonstrukce v rámci programu Nová zelená úsporám. Stát nabízí například za to, že si necháme nainstalovat tepelné čerpadlo voda-voda či země-voda v kombinaci se zateplením, až 100 tisíc korun, což vskutku není zanedbatelná částka.

Jak získat peníze na nové tepelné čerpadlo?

Pořízení tepelného čerpadla není zrovna nejlevnější záležitostí, nicméně nabízí se pro takové případy půjčka na rekonstrukci. V podstatě se jedná o úvěr bez zajištění, pro jehož získání jsme nemuseli zastavovat svou nemovitost. Z půjčených peněz jsme mohli uhradit všechno, co se modernizace bydlení týče, tedy nákup nového nábytku, zateplení fasády, výměnu oken, ale klidně i nákup tepelného čerpadla.

Jestliže jste se však nakonec rozhodli pro stavbu přímo nízkoenergetického stavení od samotných základů, nechejte si udělat profesionální projekt od architekta. Pokud bude návrh správný, můžete vyčerpat dost velkou sumu z dotací. V takovém případě vás, co se financí týče, bude zajímat půjčka na bydlení, což je hypotéka, u které ručíte už nemovitým majetkem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient